Deze website maakt gebruik van cookies. Hoe we jouw data verzamelen en gebruiken lees je in onze Priva­cy­ver­kla­ring.

Theaters bundelen krachten en nemen de taak… | Toneelschuur Producties
Theaters bundelen krachten en nemen de taak van coproducent op zich

2 november 2023

Theaters bundelen krachten en nemen de taak van coproducent op zich

De Coproducers is een initiatief van twaalf theaters waarbij zij fungeren als coproducent van producties van thea­ter­ma­kers die niet meer beginnend, maar ook nog niet gevestigd zijn. Door corona is er een gat geslagen in de loop­baan­ont­wik­ke­ling van jongere makers, vorig jaar luidden de Raad voor Cultuur en staats­se­cre­taris Cultuur en Media Gunay Uslu nog de noodklok.

Dit seizoen pusht De Coproducers de nieuwste voor­stel­lingen van Nastaran Razawi Khorasani en Vanja Rukavina. Super­po­si­tion van Rukavina gaat op 9 november in première in de Schuur in Haarlem.

Ieder seizoen selecteren de program­meurs van de deelnemende theaters van De Coproducers, het samen­wer­kings­ver­band van twaalf Nederlandse theaters, twee makers die ze voor minimaal drie jaar onder­steunen. Door de financiële bijdrage en marke­ting­inzet van De Coproducers, krijgen de thea­ter­ma­kers extra speel­beurten en focussen de theaters op publieks­op­bouw in hun steden. Het doel is dat de makers een vaste waarde worden bij zowel podia als publiek. De Coproducers brengt de driehoek van makers, theaters en publiek veel dichter bij elkaar. Ruimte en voldoende tijd om te maken, te presenteren en een publiek op te bouwen. Deze opzet werkt alle kanten op.” Aldus Hanno Tomassen, voorzitter van De Coproducers. 

Vorig seizoen startte het traject van Cherish Menzo (DARKMATTER) en De Poezieboys (Yy). Dit thea­ter­sei­zoen komen Nastaran Razawi Khorasani met de voor­stel­ling This is not a dance en Vanja Rukavina met Super­po­si­tion erbij. Rukavina laat weten: Dankzij de steun van De Coproducers heb ik een passie­pro­ject kunnen realiseren over het vermogen je in de ander te kunnen verplaatsen. Een, naar mijn mening, belangrijk en urgent thema. We moeten ons best blijven doen om de ander te begrijpen, hoe ver deze ook van ons af lijkt te staan. Ik ben enorm dankbaar voor de kans om dit verhaal aan een groot publiek te tonen.” This is not a dance toert momenteel door Nederland en Super­po­si­tion beleeft 9 november haar première.

  • Schuur Superposition rehearsal Gergely Ofner 20102023 web 8
  • Schuur Superposition rehearsal Gergely Ofner 20102023 web 20
  • “Dankzij de steun van De Coproducers heb ik een passieproject kunnen realiseren over het vermogen je in de ander te kunnen verplaatsen. Ik ben enorm dankbaar voor de kans om dit verhaal aan een groot publiek te tonen.”

    Vanja Rukavina

Over De Coproducers 

De Coproducers is een initiatief waarbij twaalf vlak­kevloer­the­a­ters samenwerken als coproducent om zo een eigen­zin­nige en opkomende generatie aan thea­ter­ma­kers naar de volgende stap in hun carrière te helpen. De Coproducers stuurt erop aan dat makers die tussen beginnend en gevestigd in zitten, duurzame relaties aangaan met theater en publiek. Door de steun van Fonds 21 EXTRA, ligt er extra focus op de groei van publieks­be­reik. Makers die eerder door De Coproducers werden gesteund zijn Club Gewalt, Nineties Productions, SHIFFT/ Jasper van Luijk, Hulst & Tarenskeen en Anoek Nuyens.

De Coproducers zijn Theater Bellevue (Amsterdam), Frascati (Amsterdam), Schuur (Haarlem), Corrosia (Almere), Theater Kikker & Podium Hoge Woerd (Utrecht), De Lieve Vrouw (Amersfoort) De Verka­de­fa­briek (Den Bosch), Theater Ins Blau (Leiden), De Nieuwe Vorst (Tilburg) en de vlakke vloer zalen van het Het Nationale Theater (Den Haag), Theater Rotterdam (Rotterdam) en de Zwolse Theaters (Zwolle).

  • Superposition

    Is cultuur­ver­schil wiskundig te verklaren?