Deze website maakt gebruik van cookies. Hoe we jouw data verzamelen en gebruiken lees je in onze Priva­cy­ver­kla­ring.

The Last Poet | Toneelschuur Producties
TP 2023 24 The Last Poet 300dpi c Annaleen Louwes Esther Noyons wt

23 maart – 19 mei 2024

The Last Poet

Voor The Last Poet laat Nita Kersten zich inspireren door het werk van The Last Poets’, een collectief van dichters en muzikanten uit de tijd van de civil rights movement in de Verenigde Staten. 

Met hun vlijm­scherpe, acti­vis­ti­sche gedichten ondersteund door percussie, hebben zij het dich­ter­schap geher­de­fi­ni­eerd. De invloed van hun werk op de hiphop­cul­tuur en spoken word is wereldwijd nog altijd terug te horen in het geluid van jonge makers van nu. 

Try outs in Haarlem altijd € 12,50

  • Regie Nita Kersten
  • Geïnspireerd op Collectief 'The Last Poets' en de roman 'De Laatste Dichters' van Christine Otten
  • Tekst Maxine Palit de Jongh
  • Met Jonathan Eduardo Brito, Mike Libanon, Carmen van Mulier, Nick Livramento Silva, Farida Van Den Stoom
  • Dramaturgie Milone Reigman
TP 2023 24 The Last Poet 300dpi c Annaleen Louwes Esther Noyons wt

Samen met toneel­schrijver Maxine Palit de Jongh duikt Kersten in The Last Poet in de oorsprong van deze kunstvorm. Zij zoomen in op het levens­ver­haal van één van de Last Poets: Umar Bin Hassan. Na een jeugd in armoede en onge­lijk­heid, stapte hij op de bus naar New York, waar muziek, poëzie en spoken word zijn roeping zouden worden, zijn kunst, zijn manier om zich uit te spreken. The Last Poet neemt je mee op reis naar de jaren zeventig van Amerika tot nu. Palit de Jongh vereeuwigt hun muzikale nala­ten­schap en de roman in een rauwe, ritmische en poëtische toneeltekst, waarin Kersten haar acteurs laat spelen op het snijvlak van theater, hiphop en spoken word. 

Nita Kersten over The Last Poet

Nita Kersten over The Last Poet

Er is een wereld waarin iedereen weet wie The Last Poets zijn en waarom ze een plek in ons culturele erfgoed verdienen. Maar ik spreek ook vaak mensen die niet weten wie ze zijn en wat deze groep heeft betekend. Dat vraagt in mijn ogen om verandering, zodat we kunnen groeien naar een rijker collectief refe­ren­tie­kader. Om me hierin te verdiepen reisde ik samen met Maxine af naar New York, om leden van The Last Poets’ te ontmoeten en hun geschie­denis te leren kennen. Achter de prachtige poetry’ van deze dichters gaat een verhaal over groei, activisme, zingeving en kracht schuil. Umar Bin Hassan wordt door zijn moeder Barbara groot­ge­bracht in een wereld die niet voor haar en haar kinderen gemaakt lijkt te zijn. Mede door haar aanhoudende geloof in hem vindt Umar zijn stem in zijn luid klinkende poëzie. Via zijn taal en passie roept hij op tot verandering en voedt hij de burger­rech­ten­be­we­ging met geestelijke munitie. Het maakt hem van grote waarde voor zijn tijd en een inspiratie voor activisme van vandaag de dag. Maar de vraag is natuurlijk ook of hij de innerlijke heling die hij zocht heeft kunnen vinden en wat het behelst als je zoveel spoken uit je jeugd moet overwinnen.’

Maxine Palit de Jongh over The Last Poet: The Last Poets’ zijn opgericht op de verjaardag van Malcolm X in het Marcus Garvey Park (voorheen Mount Morris Park). Abiodun Oyewole vertelde ons dat hij na de dood van dr. Martin Luther King in elke vezel van zijn lijf voelde dat hij in beweging moest komen. Daar, midden in Harlem, vlakbij het huis van grote dichter en andere inspirator, Langston Hughes, werden hun woorden in de gemeenschap geplant. De woede, het onrecht en de hoop op verandering is wat het werk van The Last Poets’ onmisbaar maakt voor iedereen die voor gelijkheid strijdt. Met het maken van deze voor­stel­ling, het uitlichten van dit prachtige en vurige werk willen Nita en ik het publiek deelgenoot maken van deze wereld­ge­schie­denis.’

Geen Toneel­schuur Producties missen? Koop een try-out pakket

Er zijn vier nieuwe Toneel­schuur Producties op komst. Wil je er geen een missen? Koop dan het Toneel­schuur Producties try-out pakket. Voor €40 zit je het hele seizoen vooraan bij de eerste try-out van iedere productie.

ORLANDO | Loek de Bakker | za 14 okt 23

SUPER­PO­SI­TION | Vanja Rukavina | za 4 nov 23

HUIS VAN TROJE | Mateusz Staniak | za 2 mrt 24

THE LAST POET | Nita Kersten | za 23 mrt 24

Het pakker was te koop tot 14 okt 23. Wegens groot succes zullen we het pakket volgend seizoen weer aanbieden.

Speeldata

23 - 30 maart

Schuur — Haarlem

3 april

Theater — Rotterdam

4 april

Cultuurpodium Groene Engel — Oss

5 april

Ins Blau — Leiden

6 april

Corrosia — Almere

9 - 10 april

Theater Kikker — Utrecht

11 - 13 april

Theater Bellevue — Amsterdam

17 april

De Nieuwe Vorst — Tilburg

19 april

Podium Mozaïek — Amsterdam

20 april

De Lieve Vrouw — Amersfoort

25 april

Theater Dakota — Den Haag

1 mei

Theater Zuidplein — Rotterdam

2 mei

LUX — Nijmegen

7 mei

Theater de Veste — Delft

8 mei

De Nieuwe Oost — Arnhem

10 - 11 mei

Bijlmer Parktheater — Amsterdam

15 - 16 mei

Theater a/h Spui — Den Haag

17 - 18 mei

Schuur — Haarlem

19 mei

Schuur — Haarlem

Meer producties

Sponsoren en subsidiënten