Deze website maakt gebruik van cookies. Hoe we jouw data verzamelen en gebruiken lees je in onze Priva­cy­ver­kla­ring.

Starring #25 Blauwe Ballen | Toneelschuur Producties
Starring #25 Blauwe Ballen

20 april 2023

Starring #25 Blauwe Ballen

Om een groep hooligans te laten stoppen met vernielen en bosvechten besluiten hun partners om tijdens een wedstrijd Van Der Sar te ontvoeren en te stoppen met het hebben van seks. Een machtig middel om hun zin te krijgen. De vrouwen verleiden hun partners om naar huis te komen met spannende berichten en uitdagende selfies, maar wanneer zij thuis komen krijgen ze een koude douche. Maar zijn de vrouwen wel zo machtig? Wanneer een van de partners de naaktfoto’s online gooit draait de macht, want heb je die wel als je in een onder­ge­schikte positie zit? Blauwe Ballen is een voor­stel­ling over woede, verleiding en schaamte. Drie oerge­voe­lens die het leven in enkele seconde drastisch kunnen veranderen, losjes gebaseerd op de Griekse komedie Lysistrata van Aristophanes 

 • Regie en bewerking Marloes IJpelaar
 • Assistent regie Heleen van Ham
 • Spel Brecht Bonnet, Febe Prins, Fay de Graaf, Roman van Heemstra, Jaz Jagers, Sam van Schie, Rick van Grieken, Asaiah Goldstein, Joris Smits, Mathil Weich, Sigur Rapaic, Zenna Alberts
 • Hoofd productiehuis Fabian Pikula
 • Productieleider Jessie Verbrugh
 • Productie Petra Swagers, Willy Veen
 • Techniek Isa Keijser, Guus Funnekotter
 • Starring#25 Blauwe Ballen
 • Starring#25 Blauwe Ballen
 • 10 starring25 Heleen Vink
 • 09 starring25 Heleen Vink
 • 08 starring25 Heleen Vink
 • 07 starring25 Heleen Vink
 • 06 starring25 Heleen Vink
 • 05 starring25 Heleen Vink
 • 04 starring25 Heleen Vink
 • 03 starring25 Heleen Vink
 • 02 starring25 Heleen Vink
 • 01 starring25 Heleen Vink
 • “Oud schuurjongere speelt nu bij Oostpool in de voorstelling Wolfgang, het wonderjong”

  Oostpool website

Marloes over de voorstelling 

Kun je wat meer over de voor­stel­ling vertellen? Ik wil graag onderzoeken wat voor impact social media en de angst om gefilmd te worden is voor onze seksuele vrijheid. Sex shaming, slutshaming, banga­lijsten zijn termen die we veel op het nieuws horen. Feminisme krijgt veel aandacht, maar hoe is dat onder de jongeren? Hebben zij het gevoel dat ze zich in moeten houden? Of is er een nieuwe seksuele revolutie gaande met poly­a­mou­reuze relaties en gendervrijheid?

Ik vertrek vanuit het stuk Lysistrata, een komedie van Aris­top­hanes, die handelt over de oorlog tussen Athene en Sparta. Het lukt de strijdende mannen niet tot een vrede te komen. Dan bemoeien de vrouwen zich ermee. Er volgt een heuse seksstaking van alle Griekse vrouwen, om een einde te maken aan de oorlog die hen berooft van hun echtgenoten en zonen. Het brein achter de seksstaking is de Atheense Lysistrata en uitein­de­lijk dwingt deze actie alle mannen tot op de knie. Het stuk is 2500 jaar oud, maar voelt actueel aan. Het zijn roerige tijden. “

Wat hoop je bij de Schuur te gaan doen? Ik heb met veel liefde Club Lam opgezet, maar het sterke DNA van Club Lam remt me ook om te expe­ri­men­teren. Ik wil graag onderzoeken wat mijn rol als regisseur inhoudt, omdat ik als schrijver en maker een sterke visie heb. Ik ben benieuwd hoe nieuwe mensen mijn rol als regisseur gaan beïnvloeden. 

Bij deze Starring# ben ik zowel schrijver als regisseur. In Club Lam werk ik veel met fami­lie­op­stel­lingen, waardoor acteurs een diepere connectie ervaren met hun personage. Ik hoop dit bij een nieuwe groep mensen ook te kunnen bereiken. Ik ben nieuws­gierig naar de perspec­tieven van de spelers op de thema’s en ik heb heel veel zin om ook met mannelijke acteurs te gaan werken. 

De wereld een betere plek maken kan niet alleen vanuit het vrouwelijke perspectief. Alle mensen dragen pijn en een verhaal. Ik wil me graag blijven verdiepen in verschil­lende perspec­tieven, hoe zetten we deze tegenover elkaar en hoe kunnen we dan toch verbinding vinden?”

In hoeverre heb je al ervaring in het werken met jongeren? Wat hoop je te kunnen leren aan de jongeren? En wat hoop je zelf van de jongeren te leren? Ik heb lesgegeven op enkele jeugd­the­a­ter­scholen in Limburg en ook op de HKU geef ik wel eens les. Ik heb heel veel zin om een langere tijd met jongeren te werken aan één ding. “

Hoofd Toneel­schuur Producties Fabian Pikula over de komst van Marloes naar Toneel­schuur Producties Ik kijk ontzettend uit naar onze samen­wer­king met Marloes. Bij Club Lam schrijft ze eigentijdse voor­stel­lingen over vrouwelijke personages die we al kennen. Ze geeft hun een nieuwe stem en relateert de huidige tijdgeest aan hun bele­vings­we­reld. Dit past goed bij de werkwijze van Toneel­schuur Producties. Marloes heeft de ambitie om ook met jongeren te werken, en die kans geven we haar graag met deze Starring geïn­spi­reerd op Lysistrata.

Meer over Marloes

Doe mee aan de jubileumeditie van Starring #!

Doe mee aan de jubileumeditie van Starring #!

Oud-deelnemer Joey legt uit waarom je mee moet doen aan Starring #25

Onder 30

Jonger dan 30? Ga dan voor het vaste lage bedrag van € 11 naar deze voor­stel­ling! Kies bij het afrekenen van de voor­stel­ling de optie Onder 30’ voor het gere­du­ceerde tarief. 

Bekijk hieronder waarom Marije het zo leuk vonden om mee te doen met Starring # en bekijk via hier Lulu haar ervaring. 

Speeldata

20 - 22 april

Schuur — Haarlem

Meer producties

Sponsoren en subsidiënten