Deze website maakt gebruik van cookies. Hoe we jouw data verzamelen en gebruiken lees je in onze Priva­cy­ver­kla­ring.

Starring #25 | Toneelschuur Producties
Starring Bugatti boven Water Walter van Alewijk 2

20 april 2023

Starring #25

Durf jij je uit te spreken op een podium? Vind jij het naast toneel­spelen ook leuk om te zingen, dansen, schrijven, impro­vi­seren, ontwerpen, kostumeren, decoreren of maak je graag muziek? Meld je dan aan! Stuur voor 16 januari een e‑mail naar starring@​schuur.​nl met een korte motivatie, je talenten en je gegevens.

Veel of weinig spel­er­va­ring, dat maakt allemaal niet uit. Belangrijk is een flinke portie inzet en energie om van januari t/​m april op zondag­middag en woens­dag­avond te repeteren in onze studio’s.

Iedereen die auditie komt doen krijgt bovendien een gratis kaartje voor Rubens Meisjes op 19 januari 23, de nieuwe voor­stel­ling van Club LAM waarin Marloes Ijpelaar zelf acteert. 

Starring Bugatti boven Water Walter van Alewijk 5

Marloes over de voorstelling 

Kun je wat meer over de voor­stel­ling vertellen? In de voor­stel­ling van Starring# wil ik graag onderzoeken wat voor impact social media en de angst om gefilmd te worden is voor onze seksuele vrijheid. Sex shaming, slutshaming, banga­lijsten zijn termen die we veel op het nieuws horen. Feminisme krijgt veel aandacht, maar hoe is dat onder de jongeren? Hebben zij het gevoel dat ze zich in moeten houden? Of is er een nieuwe seksuele revolutie gaande met poly­a­mou­reuze relaties en gender­vrij­heid? Ik vertrek vanuit het stuk Lysistrata, een komedie van Aris­top­hanes, die handelt over de oorlog tussen Athene en Sparta. Het lukt de strijdende mannen niet tot een vrede te komen. Dan bemoeien de vrouwen zich ermee. Er volgt een heuse seksstaking van alle Griekse vrouwen, om een einde te maken aan de oorlog die hen berooft van hun echtgenoten en zonen. Het brein achter de seksstaking is de Atheense Lysistrata en uitein­de­lijk dwingt deze actie alle mannen tot op de knie. Het stuk is 2500 jaar oud, maar voelt actueel aan. Het zijn roerige tijden. “

Wat hoop je bij de Schuur te gaan doen? Ik heb met veel liefde Club Lam opgezet, maar het sterke DNA van Club Lam remt me ook om te expe­ri­men­teren. Ik wil graag onderzoeken wat mijn rol als regisseur inhoudt, omdat ik als schrijver en maker een sterke visie heb. Ik ben benieuwd hoe nieuwe mensen mijn rol als regisseur gaan beïnvloeden. 

Bij deze Starring# ben ik zowel schrijver als regisseur. In Club Lam werk ik veel met fami­lie­op­stel­lingen, waardoor acteurs een diepere connectie ervaren met hun personage. Ik hoop dit bij een nieuwe groep mensen ook te kunnen bereiken. Ik ben nieuws­gierig naar de perspec­tieven van de spelers op de thema’s en ik heb heel veel zin om ook met mannelijke acteurs te gaan werken. 

De wereld een betere plek maken kan niet alleen vanuit het vrouwelijke perspectief. Alle mensen dragen pijn en een verhaal. Ik wil me graag blijven verdiepen in verschil­lende perspec­tieven, hoe zetten we deze tegenover elkaar en hoe kunnen we dan toch verbinding vinden?”

In hoeverre heb je al ervaring in het werken met jongeren? Wat hoop je te kunnen leren aan de jongeren? En wat hoop je zelf van de jongeren te leren? Ik heb lesgegeven op enkele jeugd­the­a­ter­scholen in Limburg en ook op de HKU geef ik wel eens les. Ik heb heel veel zin om een langere tijd met jongeren te werken aan één ding. “

Hoofd Toneel­schuur Producties Fabian Pikula over de komst van Marloes naar Toneel­schuur Producties Ik kijk ontzettend uit naar onze samen­wer­king met Marloes. Bij Club Lam schrijft ze eigentijdse voor­stel­lingen over vrouwelijke personages die we al kennen. Ze geeft hun een nieuwe stem en relateert de huidige tijdgeest aan hun bele­vings­we­reld. Dit past goed bij de werkwijze van Toneel­schuur Producties. Marloes heeft de ambitie om ook met jongeren te werken, en die kans geven we haar graag met deze Starring geïn­spi­reerd op Lysistrata

Meer over Marloes

Doe mee aan de jubileumeditie van Starring #!

Doe mee aan de jubileumeditie van Starring #!

Oud-deelnemer Joey legt uit waarom je mee moet doen aan Starring #25

Onder 30

Jonger dan 30? Ga dan voor het vaste lage bedrag van € 11 naar deze voor­stel­ling! Kies bij het afrekenen van de voor­stel­ling de optie Onder 30’ voor het gere­du­ceerde tarief. 

Bekijk hieronder waarom Marije het zo leuk vonden om mee te doen met Starring # en bekijk via hier Lulu haar ervaring. 

Meer producties

Sponsoren en subsidiënten