KRAS

Trouw ‘Voortreffelijk spel in Knieriems krachtige afscheidsvoorstelling’ ★★★★

Theaterkrant ‘Paul Knieriem had voor zijn afscheid bij Toneelschuur Producties geen beter slotakkoord kunnen componeren.’ Keuze van de criticus

Haarlems Dagblad ‘Marlies Heuer speelt fenomenaal in ensemblestuk Kras


Paul Knieriem neemt afscheid bij Toneelschuur Producties met een groot ensemblestuk gespeeld door een achtkoppige cast met Samora Bergtop, Jan-Paul Buijs, Tjebbo Gerritsma, Malou Gorter, Marlies Heuer, Piet Kooij, Keja Klaasje Kwestro, Lindsay Zwaan.

Na Troje Trilogie kiest hij opnieuw voor een Nederlandse toneelklassieker: Kras, geschreven door Judith Herzberg in 1988. Op 21 april werd bekend dat Judith Herzberg de Prijs der Nederlandse Letteren 2018 ontvangt. Deze zal in november dit jaar door Koning Willem-Alexander aan haar worden uitgereikt.

Over Kras
Elke nacht haalt een insluiper het hele grachtenpand van Ina, een gescheiden vrouw van tegen de 70, overhoop. Er wordt wonderlijk genoeg niets vermist. Is er wel sprake van een inbraak? In ieder geval krijgt Ina nu elke dag haar kinderen te zien: de ongetrouwde dochter Do die altijd voor iedereen klaar staat en dat wil weten ook; de zoons William en Theo die huwelijksproblemen hebben en de jongste zoon Manfred die zich druk maakt over het milieu en wat alles kost. Over hun moeder maken zij zich geen echte zorgen, daarvoor zijn ze te zeer vervuld van hun eigen problemen.


MAAK KENNIS MET DE FAMILIE

OP BEZOEK IN DE STUDIO’S

foto: Annaleen Louwes


Paul Knieriem over Kras
Ik vind Judith Herzberg één van de grootste toneelschrijvers van ons taalgebied. Zij weet met hele alledaagse taal een ongekend poëtische wereld op te roepen, die zowel geestig en herkenbaar als zeer pijnlijk is. In haar dialogen komt alles via een omweg ter sprake. De personages lijken alleen maar te praten om de (pijnlijke) stilte te vullen. Enerzijds is het heel alledaags, anderzijds gaat het over grote thema’s. Maar die worden licht verteld.”

SPEELLIJST
2018
za 10 t/m za 17 nov Toneelschuur Haarlem
(première 15 nov)
di 20 nov Schouwburg Amstelveen
wo 21, do 22 nov Stadsschouwburg Utrecht
vr 23 nov Speelhuis Helmond
zo 25 nov Theater Rotterdam
wo 28 nov Stadsschouwburg Groningen
do 29, vr 30 nov Het Nationale Theater (aan het Spui)
za 1 dec Theater de Veste Delft
di 4 dec Zwolse Theaters
do 6 dec Goudse Schouwburg
vr 7 dec Theater De Vest Alkmaar
za 8 dec LUX Nijmegen
di 11 dec Parkstad Limburg Theaters Heerlen
do 13 dec Schouwburg Ogterop Meppel
za 15 dec De Lawei Drachten
di 18 t/m za 22 dec Theater Bellevue Amsterdam
wo 26 t/m za 29 dec Toneelschuur Haarlem

 

Try outs in Toneelschuur Haarlem altijd € 12,50


CREDITS

regie Paul Knieriem tekst Judith Herzberg met Samora Bergtop, Jan-Paul Buijs, Tjebbo Gerritsma, Malou Gorter, Marlies Heuer, Piet Kooij, Keja Klaasje Kwestro, Lindsay Zwaan decor Catharina Scholten licht Gé Wegman
kostuums Bernadette Corstens dramaturgie Pol Eggermont foto Annaleen Louwes


IN DE PERS

Trouw ‘Voortreffelijk spel in Knieriems krachtige afscheidsvoorstelling’ ★★★★

Theaterkrant ‘Paul Knieriem had voor zijn afscheid bij Toneelschuur Producties geen beter slotakkoord kunnen componeren.’ Keuze van de criticus

Haarlems Dagblad ‘Marlies Heuer speelt fenomenaal in ensemblestuk Kras

Parool ‘Er wordt smeuïg gespeeld door de fijne, achtkoppige cast […] fenomenale adaptatie van Marlies Heuer.

NRC Handelsblad ‘De sprankelende dialogen zijn even klaar als poëtisch’ ★★★

Volkskrant ‘Marlies Heuer speelt schitterend […] niets minder dan een geschenk’ ★★★


“Mijn eerste stage was in de Schuur, ik heb er zelfs twaalf jaar lang in de garderobe gewerkt. De Toneelschuur is voor mij echt als thuis.” | in gesprek met Malou Gorter


OVER PAUL KNIERIEM

Paul Knieriem is afgestudeerd aan de Regie Opleiding in Amsterdam in 2007. Hij is als regisseur verbonden aan de Toneelschuur èn jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij. In 2019 zal hij Liesbeth Coltof opvolgen als artistiek leider van De Toneelmakerij. Hiermee komt een (voorlopig) einde aan zijn loopbaan bij Toneelschuur Producties.

Eerdere voorstellingen bij Toneelschuur Producties waren: Leonce en Lena, Szymborska! (coproductie Theaterzaken Via Rudolphi), Am Ziel, waarvoor Marlies Heuer de Theo d’Or 2012 voor beste vrouwelijke hoofdrol won en welke werd geselecteerd voor Het Theater Festival 2012, Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) welke werd geselecteerd voor Het Nederlands Theater Festival 2014 en het internationale festival ‘New plays from Europe” in Wiesbaden,  René van ’t Hof werd genomineerd voor de Louis d’Or. In 2014 regisseerde Paul Schijn Bedriegt. In het najaar van 2016 regisseerde hij Troje Trilogie van Koos Terpstra die ook werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Janneke Remmers en Keja Klaasje Kwestro werden voor hun rollen in deze productie genomineerd voor respectievelijk de Theo d’Or en de Colombina. Afgelopen seizoen zette hij de samenwerking met René van ‘t Hof door met De Huisbewaarder, de klassieker van Harold Pinter.