Toneelschuur Producties naar Edinburgh

13 juni 2022

Toneelschuur Producties naar Edinburgh

Toneel­schuur Producties is deze zomer te gast op Edinburgh Inter­na­ti­onal Festival (EIF) met de theaterhit Weg met Eddy Bellegueule, in regie van Eline Arbo

De voor­stel­ling maakt onderdeel uit van het artist in residency’ programma van Inter­na­ti­o­naal Theater Amsterdam (ITA). ITA is het eerste gezelschap dat na de pandemie een residency heeft op het festival en centraal staat in de program­me­ring. ITA speelt in Edinburgh Een klein leven (regie Ivo van Hove). Ook mocht ITA een andere Nederlandse voor­stel­ling selecteren om zich te presenteren. Zij kozen voor Weg met Eddy Bellegueule.

Fergus Linehan - directeur Edinburgh International Festival

Fergus Linehan - directeur Edinburgh International Festival

Inter­na­ti­o­naal Theater Amsterdam en artistiek directeur Ivo van Hove hebben ons festival meermaals bezocht en ons publiek de kans gegeven om kennis te maken met een van de meest tot de verbeelding sprekende thea­te­r­en­sem­bles van onze tijd. Hun residency biedt bezoekers de kans om het gezelschap op de toppen van hun kunnen te zien met drie onder­schei­dende voor­stel­lingen, twee uitgevoerd door het ensemble en één voor­stel­ling van een Nederlands gast­ge­zel­schap die meekomt op uitnodiging van ITA. We hopen dat deze residency het publiek de kans geeft om zich onder te dompelen in hoogwaardig en spraak­ma­kend Nederlands theater en te genieten van deze bijzondere groep kunstenaars.

Edinburgh Inter­na­ti­onal Festival (EIF)

Edinburgh Inter­na­ti­onal Festival (EIF) is een van de belang­rijkste culturele festivals ter wereld, opgericht in 1947. Gedurende drie weken in augustus viert de hoofdstad van Schotland jaarlijks de podi­um­kun­sten. Het inter­na­ti­o­nale festival presenteert een programma met de beste artiesten en ensembles uit de wereld van dans, opera, muziek en theater.

Weg met Eddy Belleguele

Weg met Eddy Belleguele

Met zijn auto­bi­o­gra­fi­sche succesroman Weg met Eddy Bellegueule veroverde Édouard Louis met één mokerslag de wereld. Het boek vertelt, zonder franje en met veel droge humor, het levens­ver­haal van een homo­sek­suele jongen in een extreem homofobe omgeving. Regisseur Eline Arbo maakte een bejubelde theatrale en muzikale bewerking van deze roman waarvoor zij de VSCD regieprijs ontving. De voor­stel­ling ging in januari 2020 in première.

Een klein levenITA

Geen boek heeft de afgelopen paar jaar miljoenen lezers zo in de ban gehouden en aangegrepen als Een klein leven van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. Ivo van Hove maakte een vertaling naar theater en creëerde een indringende voor­stel­ling die in september 2018 in première ging. Ramsey Nasr won de Louis d’Or voor zijn vertolking van Jude.