Deze website maakt gebruik van cookies. Hoe we jouw data verzamelen en gebruiken lees je in onze Priva­cy­ver­kla­ring.

Steef de Jong wint Johan Kaart Prijs | Toneelschuur Producties
Steef de Jong wint Johan Kaart Prijs

4 mei 2023

Steef de Jong wint Johan Kaart Prijs

De Johan Kaart Prijs gaat dit jaar naar thea­ter­maker, lied­jes­schrijver en beeldend kunstenaar Steef de Jong. De Jong, die bekendstaat om zijn grote liefde voor operette, krijgt deze pres­ti­gi­euze thea­ter­prijs mede dankzij zijn veel­ge­prezen voor­stel­lingen De Dappere Soldaat, Operetta Land en Steefs O. Show.

  • “Hij is als maker authentiek, maar verliest in zijn eigenzinnigheid nooit de kwaliteit uit het oog.”

    Juryrapport

Steef de Jong richtte in 2014 samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op, waar hij op basis van zijn liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette de solo­voor­stel­lingen Groots en meeslepend wil ik leven, Ludwig en Strauss­vogel maakte. Dit drieluik werd opgevolgd door onder andere De Modern Art Revue met Alex Klaasen, Orfeo en Sisy boy. Recentelijk maakte De Jong de overstap naar de grote zaal met de voor­stel­lingen Operetta Land en Steefs O. Show, die beide konden rekenen op lovende recensies en uitver­kochte zalen. Naast schrijven, acteren en zingen, is De Jong mede dankzij zijn opleiding tot beeldend kunstenaar ook een begenadigd decormaker. Zijn voor­stel­lingen worden omlijst door zelf­ge­maakte kartonnen decors, die op ingenieuze wijze telkens het publiek weten te verrassen.

Nadat hij eerder prijzen als de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth en de Mary Dresselhuys Prijs in de wacht sleepte, wordt De Jong nu de Johan Kaart Prijs toegekend. De jury van deze toneelprijs is van mening dat De Jong de afgelopen jaren met een enorme gedre­ven­heid, muzi­ka­li­teit en een onge­ë­ve­naarde crea­ti­vi­teit een volstrekt eigen theatervorm heeft ontwikkeld en op originele wijze de operette weer aantrek­ke­lijk en voor een breed publiek toegan­ke­lijk heeft gemaakt.

Hij is als maker authentiek, maar verliest in zijn eigen­zin­nig­heid nooit de kwaliteit uit het oog. Met voor­stel­lingen als Operetta Land en Steefs O. Show zette hij een eerste stap naar de grote zalen, waardoor hij de moge­lijk­heid krijgt om een nog groter publiek aan zich te binden. Een belangrijke nieuwe ontwik­ke­ling in zijn carrière die juist nu de Johan Kaart Prijs verdient”, zo luidt het juryrapport. 

Over de Johan Kaart Prijs 

De Johan Kaart Prijs wordt sinds 1975 jaarlijks toegereikt aan een thea­ter­per­soon­lijk­heid of groep thea­ter­ma­kers die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlands thea­tera­mu­se­ment. Eerdere winnaars zijn onder andere Alex Klaasen, Simone Kleinsma en André van Duin. De Johan Kaart Prijs wordt op maandag 10 juli uitgereikt in het Amsterdamse theater DeLaMar en zal worden omlijst door optredens van artiesten die een belangrijke rol in het leven van De Jong hebben gespeeld.