Deze website maakt gebruik van cookies. Hoe we jouw data verzamelen en gebruiken lees je in onze Priva­cy­ver­kla­ring.

Hamlet en Ophelia | Toneelschuur Producties
TP Hamlet en Ophelia 300dpi wt c Annaleen Louwes en Esther Noyons

20 mei – 3 juni 2023

Hamlet en Ophelia

In deze rauwe muzikale voor­stel­ling worden punk­rock­le­gendes, geliefden en junkies Sid Vicious en Nancy Spungen gecast als Hamlet en Ophelia in een expe­ri­men­tele film. Het draaien van deze cultfilm wordt steeds moeilijker als de grens tussen realiteit, filmset en drugstrip vervaagt.

Zijn Sid en Nancy visionair? Helemaal gek? Of proberen ze juist geld te verdienen aan hun zelf­ge­cre­ëerde tragische punk­roc­kimago? Een rauwe performance over een waargebeurd verhaal dat nooit heeft plaatsgevonden. 

Na het succes van eerdere samen­wer­kingen slaan Toneel­schuur Producties en ITA opnieuw de handen ineen voor een coproductie in het kader van het gezamenlijk talen­t­ont­wik­ke­lingstra­ject. Hamlet en Ophelia is exclusief te zien in de Schuur.

TRY-OUTS IN HAARLEM ALTIJD12,50

 • Coproductie Internationaal Theater Amsterdam
 • Regie Mateusz Staniak
 • Tekst De Hamletmachine (Heiner Müller) e.a.
 • Spel Robin Zaza Launspach, Laura de Geest, Tarik Moree, Arne Luiting
 • Decor Zaza Dupont
 • Kostuums Wojciech Dziedzic
 • Geluidsontwerp George Dhauw
 • Campagnebeeld Annaleen Louwes, Esther Noyons
 • “Ook in onze stad was een levendige punkscene, met 'resistance through music' als levensmotto. Haarlemse punkers van toen en nu aan het woord.”

  Lees het interview

Mateusz Staniak is een jonge Poolse regisseur die in Amsterdam woont en werkt. Hij volgde er de regie­op­lei­ding van de Academie voor Theater en Dans. Staniak is gefas­ci­neerd door de moge­lijk­heid om de werke­lijk­heid opnieuw uit te vinden door middel van theater. Hamlet en Ophelia wordt gemaakt aan de hand van impro­vi­sa­ties, De Hamlet­ma­chine van Heiner Müller en televisie-interviews met Sid en Nancy.

Mateusz Staniak over Hamlet en Ophelia

Mateusz Staniak over Hamlet en Ophelia

Van Sid Vicious werd gezegd dat hij een idioot was en Hamlet wordt vaak als gek bestempeld. Wat mij fascineert is hoe een waarheid ontstaat. Vermoordde Sid Nancy in hun kamer in het Chelsea Hotel? Was het Sids moeder die hem een fatale overdosis toediende? En hoe draagt het jong sterven van culthelden bij aan het in stand houden van hun imago? Welke waarheid construeren we van onszelf? Indien we hetzelfde verhaal lang genoeg vertellen, wordt het dan onze realiteit? De hero­ï­ne­ver­sla­ving van Sid wordt bekri­ti­seerd, maar verschilt ze van het drugs­ge­bruik in de huidige tijd? Elke generatie jaagt plezier na. Wanneer gaat hedonisme over in zelf­des­tructie? Als we niet in de werke­lijk­heid kunnen leven, waar willen we dan naartoe vluchten?”

ONDER 30

Jonger dan 30? Ga dan voor het vaste lage bedrag van € 11 naar deze voor­stel­ling! Kies bij het afrekenen van de voor­stel­ling de optie​‘Onder 30’ voor het gere­du­ceerde tarief.

WE ARE PUBLIC

Leden van We Are Public kunnen gratis naar deze voor­stel­ling op woensdag 23 mei. Graag telefonisch reserveren via 023 – 5173900.

Speeldata

20 mei – 3 jun

Schuur — Haarlem

Meer producties

Sponsoren en subsidiënten