TP Geschiedenis v geweld 300dpi wt c Annaleen Louwes en Esther Noyons

19 november – 28 januari 2023

Geschiedenis van geweld

Édouard loopt na een feestje op kerstavond s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheim­zin­nige jongen. Ze praten, flirten en brengen uitein­de­lijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboor­te­land en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen lief­ko­zingen uit en hebben seks. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confron­teert, trekt deze een pistool en verkracht hem. De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machts­struc­turen bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Geschie­denis van Geweld wordt nu voor het eerst in Nederland op toneel opgevoerd. Het is voor Toneel­schuur Producties de tweede toneel­be­wer­king van de Franse best­sel­ler­au­teur, na de gelauwerde voor­stel­ling Weg met Eddy Bellegueule in regie van Eline Arbo.

TRY-OUTS IN HAARLEM ALTIJD12,50

 • Coproductie Toneelschuur Producties, Toneelgroep Oostpool
 • Regie Abdel Daoudi
 • Tekst Édouard Louis
 • Vertaling Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos
 • Bewerking Nic Bruckman
 • Met Eelco Smits, Lotte Dunselman, Sia Cyrroes
 • Dramaturg Thomas Lamers
 • Decor Marloes van der Hoek, Wikke van Houwelingen
 • Kostuums Dymph Boss
 • Licht Casper Leemhuis
 • Campagnebeeld Annaleen Louwes, Esther Noyons
Abdel Daoudi over Geschiedenis van Geweld

Abdel Daoudi over Geschiedenis van Geweld

De heftigheid van de geweld­da­dige situatie lijkt in eerste instantie anekdotisch, maar wat ik zo geniaal vind aan dit boek is dat hij deze specifieke gebeurtenis uit zijn eigen leven gebruikt om een ontleding te maken van iets groters, waarbij hij zonder te vergoe­lijken ver voorbij dader-slachtoffer-dynamiek gaat. Wat mij aantrekt in het stuk is dat het draait rondom de proble­ma­tiek en het gevaar van klas­sen­sys­temen. De hard­nek­kig­heid ervan en de geweld­da­dige uitwassen. Bij Édouard Louis komt dat in dit verhaal qua inhoud, vorm en onderwerp heel knap samen. Hij probeert in het verhaal voortdurend de connectie op te zoeken. Op het moment dat je de ander echt ziet, ga je jezelf herkennen. Dan vallen de systemen weg. Maar wat ziet Édouard vanuit zijn wereld in Reda, en wat projecteert hij? Wat herkent hij en wat vult hij in? Aan de hand van een diversiteit aan stemmen vertelt hij een verhaal dat zowel een persoon­lijke als indringende sociale analyse is van volwassen worden, verlangen, migratie en racisme.”

Speeldata

19 nov. – 28 jan

Schuur — Haarlem

29 november

De Goudse Schouwburg — Gouda

30 november

Theater Rotterdam — Rotterdam

1 december

Theater aan de Slinger — Houten

2 december

NATLAB — Eindhoven

3 december

AINSI — Maastricht

6 - 9 december

Oostpool — Arnhem

10 december

Lieve Vrouw — Amersfoort

13 december

Ins Blau — Leiden

14 december

Schouwburg Hengelo — Hengelo

16 - 18 december

Bellevue — Amsterdam

20 december

Nieuwe Vorst — Tilburg

21 december

Theater De Omval — Diemen

23 december

TAQA Theater De Vest — Alkmaar

Meer producties