Deze website maakt gebruik van cookies. Hoe we jouw data verzamelen en gebruiken lees je in onze Priva­cy­ver­kla­ring.

PROEFwerk ArtEZ Toneelschool | Toneelschuur Producties
Screenshot 2023 11 02 at 11 49 12

26 november 2023

PROEFwerk ArtEZ Toneelschool

PROEFwerk is terug van weggeweest! In PROEFwerk krijg je als publiek een kijkje in keuken van de Nederlandse thea­ter­op­lei­dingen; je ziet werk dat binnen school gemaakt is door jonge acteurs en makers als onderdeel van hun opleiding. Actuele proeves, onderzoeken, presen­ta­ties of al bijna af werk; dat verschilt per PROEFwerk. In ieder geval een toonmoment dat zowel de opleiding als de Schuur een groter publiek niet wil onthouden.

Deze keer is het een groep tweedejaars acteurs van ArtEZ Toneel­schuur die onder begeleiding van regisseur Nita Kersten (regisseur bij onder andere Toneel­schuur Producties) met de tekst Dracula van schrijver, performer en all-round maker Michael Matthews aan de slag gingen. Nita leerde dit materiaal onlangs kennen op een eerdere Tribute to Michael Matthews avond in de Schuur. Matthews kwam in 1984 als twintiger van Amerika naar Nederland, en maakte zijn eerste producties als regisseur bij de Toneel­schuur Producties onder de bezielende leiding van oud-directeur Frans Lommerse.

  • Regie Nita Kersten
  • Bewerking Thor Braun, Serah Meijboom, Koen van der Molen, Nita Kersten
  • Spel Thor Braun, Serah Meijboom, Koen van der Molen
  • Muzikale begeleiding Twan Schoonderwoerd
  • Tweede Jaar Speelt Bart Grietens 94
  • Tweede Jaar Speelt Bart Grietens 81
  • Tweede Jaar Speelt Bart Grietens 60
  • Tweede Jaar Speelt Bart Grietens 59

OVER THEA­TER­VOOR­STEL­LING DRACULA

In regie van Nita Kersten hernemen acteurs Thor Braun, Serah Meijboom en Koen van der Molen het werk van jaren 80 en 90 thea­ter­sen­satie Michael Matthews. De jonge en flamboyante Amerikaan Matthews veroverde het Nederlandse theaterveld met een inter­dis­ci­pli­naire en perfor­ma­tieve theatervorm. Het stuk Dracula schreef hij in de periode dat hij aan aids leed en zijn eigen vergan­ke­lijk­heid onder ogen moest zien. Na zijn dood raakte zijn werk al snel in de verge­tel­heid, terwijl zijn werk grote raakvlakken toont met de thematieken van nu. De hoogste tijd zijn werk opnieuw te ontdekken met een jonge generatie makers.

Dracula vertelt ons het verhaal van een jonge pizza­be­zorger met aids, die terechtkomt in het huis van vampiers. Waarop de vampiers in paniek raken, want bloed drinken van iemand met aids, maakt dat niet zelfs een vampier sterfelijk?

Speeldata

26 november

Schuur — Haarlem

Meer producties

Sponsoren en subsidiënten