GELUK

Regie: Nina Spijkers

‘We hebben God verloren, dus zoeken we ons nieuwe heil in het zo gelukkig mogelijk worden, Maar geluk is niet maakbaar, in tegenstelling tot wat sportscholen en Facebook je willen doen geloven’ – Nina Spijkers

Waarschijnlijk kun je beter gelukkig zijn dan ongelukkig, maar gelukkig te móéten zijn is afschuwelijk. We lijden aan een collectieve geluksobsessie. Dit is de eeuw van het geluksfundamentalisme.

Samen met de druk om gelukkig te zijn groeit ook de berg aan mogelijkheden om dit geluk te bereiken. Van therapie tot stilteretraite, van komkommerwater tot mindfulness, het geluk ligt voor het grijpen. Het is te koop. Je moet wel een enorme stumperd zijn om zelfs in deze tijd van eindeloze mogelijkheden ongelukkig te zijn. Tegelijk groeit het aantal jonge mensen met paniek of angststoornissen, depressies en burn-outs. De ‘happy few’ etaleren hun geluk op social media en de rest van ons doet daar alsof.

Na een aantal toneelklassiekers succesvol te hebben opgeschud, maakt Nina Spijkers komend seizoen een aanstekelijke montage muziektheatervoorstelling over onze hedendaagse obsessie voor geluk. Nina zal met hulp van Jeroen de Man materiaal verzamelen en samen met een club muzikale jonge acteurs rond deze thematiek scènes ontwikkelen. Wilko Sterke zal het muzikale deel begeleiden.

 

foto: Annaleen Louwes


Nina Spijkers over ‘Geluk’

Dit wordt een vrolijke en energieke muziektheatervoorstelling, een aanklacht tegen onze obsessie voor geluk. Op een geestige manier gaan wij samen met het publiek op zoek naar wat geluk nou eigenlijk is. En of het wellicht wel meer binnen bereik ligt op het moment dat we stoppen het geluk zo krampachtig te forceren.

In gesprek met Nina (interview in pdf)

SPEELLIJST
2018
za 3 t/m za 10 feb Toneelschuur Haarlem
(première 8 feb)
wo 14 feb Theater Ins Blau Leiden
do 15 feb Concordia Enschede
vrij 16 feb De Harmonie Leeuwarden
za 17 feb De Lieve Vrouw Amersfoort
do 22 t/m za 24 feb Theater Kikker Utrecht
di 27 feb t/m do 1 mrt Theater Bellevue Amsterdam
za 3 mrt Rotterdamse Schouwburg
di 6, wo 7 mrt Theater aan het Spui
vrij 9 mrt Schouwburg Amstelveen
za 10 mrt LUX Nijmegen
do 15 mrt De NWE Vorst Tilburg
za 17 mrt Corrosia Almere
di 20 mrt Pand P Eindhoven
do 22 t/m za 24 mrt Toneelschuur Haarlem

 

Try outs in Toneelschuur Haarlem altijd € 12


CREDITS

regie Nina Spijkers coach Jeroen de Man met Tessa Jonge Poerink, Sander Plukaard, Imke Smit, Victor IJdens muzikale begeleiding William Bakker decor Ruben Wijnstok kostuums Bernadette Corstens foto Annaleen Louwes


OVER NINA SPIJKERS

Nina Spijkers is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. In 2014 studeerde zij succesvol af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdam met de voorstelling Kwartet. In februari 2015 won Nina de Top Naeff Prijs, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovende studenten. De Top Naeff Stichting prees Spijkers met name vanwege haar tekstbehandeling: ‘De taal van Müller, Büchner, Shakespeare breng jij tot leven in het heden. Je houdt van taal, maar gebruikt de woorden om er een belevenis van te smeden.’

In 2015 debuteerde zij bij Toneelschuur Producties met een succesvolle regie van Phaedra’s Love van Sarah Kane. In het voorjaar van 2016 regisseerde zij  een eigenwijze versie van Friedrich Schiller’s Don Carlos waarmee zij ook genomineerd werd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016. In 2017 regisseerde Nina Ivanov van Anton Tsjechov met in de titelrol Roeland Fernhout. Met deze voorstelling is zijn voor de tweede keer genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs. Ook is de voorstelling is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2017.

foto: Steef Fleur