HET ZUIDEN

De Frans-Amerikaanse schrijver Julien Green toont wereld waarin de angst voor de ander slechts een excuus is om de angst voor onszelf niet aan te gaan. Nog altijd actueel.

De Amerikaanse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken als een jonge luitenant uit het Noordelijke leger bevangen wordt door een verzengende verliefdheid voor een planterszoon uit het Zuiden. Een liefde die niet mag bestaan op de katoenplantage waar iedereen zich verbergt achter een façade van politieke, religieuze en morele overtuigingen om maar niet de eigen twijfels en onzekerheden onder ogen te hoeven komen. Een verboden passie wordt in bloed gesmoord, nog voordat er woorden aan gegeven kunnen worden.

Olivier Diepenhorst over Het Zuiden

Toen ik het stuk voor het eerst las, was ik direct geboeid door de broeierige oorlogsdreiging, de zwoele sfeer van het Zuiden, die ontheemde, zoekende zielen die zoveel meer zijn dan hun mening, de pijn van de slavernij, en vooral alles waar niet over gesproken kan worden. Julien Green laat een samenleving zien die niet functioneert, omdat de mensen niet met zichzelf kunnen leven. Ik zie veel parallellen tussen onze eigen politiek versplinterde tijd waarin de maatschappij steeds verder gepolariseerd raakt en de wereld die Green ons toont. Een wereld waarin de angst voor de ander slechts een excuus is om de angst voor onszelf niet aan te gaan.


foto Annaleen Louwes ontwerp Esther Noyons 

 

SPEELLIJST

2020

za 14 t/m za 21 mrt Toneelschuur Haarlem
(première 19 mrt)
di 24 t/m do 26 mrt Theater Kikker Utrecht
za 28 mrt Chassé Theater Breda
di 31 mrt Theater de Veste Delft
wo 1 apr De Nieuwe Vorst Tilburg
do 2 apr Zwolse Theaters
vr 3 apr Stadstheater Arnhem
za 4 apr Schouwburg Amstelveen
wo 8 apr Theater Rotterdam
do 9 apr Verkadefabriek Den Bosch
vr 10 apr LUX Nijmegen
za 11 apr Corrosia Almere
do 16 t/m za 18 apr Theater Bellevue Amsterdam
di 21, wo 22 apr Het Nationale Theater (ah Spui)
do 23 t/m za 25 apr Toneelschuur Haarlem

 

Try outs in Toneelschuur Haarlem altijd € 12,50


CREDITS

regie Olivier Diepenhorst tekst Julien Green vertaling Judith Herzberg met Julia Akkermans, Harun Balci, André Dongelmans, Damaris de Jong, Oda Spelbos, Krisjan Schellingerhout, Mike Libanon decor Marc Warning kostuums Vita Mees licht Casper Leemhuis geluid Pim van den Heuvel foto Annaleen Louwes ontwerp Esther Noyons 


OVER OLIVIER DIEPENHORST

Olivier Diepenhorst is een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. In 2013 studeerde hij af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Nog tijdens zijn opleiding was hij regieassistent bij de voorstellingen Medea (Zeeland Nazomerfestival) en Nora (Toneelgroep Amsterdam), beide in een regie van Thibaud Delpeut. Daarnaast maakte hij met Haarlemse jongeren bij de Toneelschuur Starring #16: Voorjaarsontwaken. Zijn afstudeervoorstelling Berenice werd bekroond met de ITS Ton Lutz Award voor meest veelbelovend regietalent.

In het najaar van 2015 regisseerde Olivier o.a. Kirsten Mulder en Martijn Nieuwerf in Smekelingen van Euripides. Met deze voorstelling is hij ook genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016. Eerder maakt Olivier de voorstellingen Ashes to Ashes en Stilte bij Toneelschuur Producties. In het voorjaar van 2017 regisseerde Olivier Het leven is droom van Pedro Calderón de la Barca en in 2018 Andromache van Jean Racine. In 2019 regisseerde hij De Koning Sterft.

Foto: Steef Fleur