IN WANKEL EVENWICHT

Toneelschuur Producties en Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam en Stadsschouwburg Amsterdam) pakken uit met een bijzondere jubileumproductie in het kader van het vijftigjarig bestaan van de Toneelschuur: In wankel evenwicht, in regie van Maren E. Bjørseth. De voorstelling is exclusief te zien in Toneelschuur Haarlem.


De uitgebluste levens van Agnes en Tobias worden genadeloos opgeschud als er ineens een bevriend echtpaar voor de deur staat, dat bevangen door een onbenoembare angst smeekt om onderdak.

Maar de volgende dag komt ook hun dertigjarige dochter onverwachts thuis, die verwikkeld zit in haar zoveelste relatiebreuk. Ook zij doet aanspraak op haar oude kamer. En dan is er bovendien nog Agnes’ alcoholistische zus Claire, die al drinkend de boel van ongevraagd commentaar voorziet.

In wankel evenwicht is een project in het kader van ITA-2, het platform voor de ontwikkeling van regietalent. Eerder regisseerde Maren E. Bjørseth Een bruid in de morgen (i.s.m. Frascati Producties) en Emilia Galotti (i.s.m. Toneelschuur Producties). De Philip Loubser Foundation ondersteunt Maren E. Bjørseth met het International Ibsen Fellowship.

foto: Annaleen Louwes

SPEELLIJST
2019
wo 27 mrt t/m za 13 apr Exclusief in
Toneelschuur Haarlem
(première 30 mrt)


Try outs in Toneelschuur Haarlem altijd € 12,50


CREDITS

regie Maren Bjorseth tekst Edward Albee vertaling Janine Brogt met Hajo Bruins, Thomas Cammaert, Malou Gorter, Emma Josten, Janneke Remmers, Carina de Vroome scenografie Juul Dekker kostuums Vita Mees geluidsontwerp Jorg Schellekens dramaturgie Rob Klinkenberg lichtontwerp Casper Leemhuis regie-assistent Boris Kip foto Annaleen Louwes


RECENSIES

‘Wat een doeltreffend mooi en sterk gedoseerd acteren’ –  ★★★★ Volkskrant

‘Geweldig spel in jubileumproductie van Toneelschuur’ – Haarlems Dagblad

‘Klein beetje hoop in groots moment’ – ★★★★ Scènes

‘Leven in een psychologisch kaartenhuis’ ★★★ ½ – Telegraaf


PERS

‘Als ik geen actrice was geworden, was ik psychologie gaan studeren. Menselijke communicatie en interactie boeien me mateloos.’ Malou Gorter in Volkskrant 1 mrt ’19

Foto: Ivo van der Bent

‘De complexe mens van Albee’ Malou Gorter en Emma Josten in Haarlems Dagblad 26 mrt ’19

 


OVER MAREN E. BJØRSETH

Maren E. Bjørseth (1984, Noorwegen) wordt steevast genoemd in alle rijtjes van veelbelovende theatermakers. Ze studeerde Regie aan de Theaterschool Amsterdam. Met haar afstudeervoorstelling Een Poppenhuis won ze in 2012 de Ton Lutz prijs voor best afstuderende theaterregisseur. In Noorwegen regisseerde ze o.a. Shakespeares Romeo en Julia waarmee ze een nominatie voor de Heddaprisen voor beste regie in de wacht sleepte. Haar regie van Hugo Claus’ Een bruid in de morgen werd in 2015 voor het Nederlands Theater Festival geselecteerd. De komende vier jaar is Bjørseth een van de vaste makers bij Toneelschuur Producties en maakt er vier voorstellingen waaronder twee in samenwerking met TA-2/Toneelgroep Amsterdam. De eerste voorstelling binnen deze samenwerking was Emilia Galotti (2017).

Internationaal Theater Amsterdam heeft in samenwerking met de Philip Loubser Foundation het International Ibsen Fellowship opgericht. Met deze exclusieve beurs wordt drie jaar lang een internationaal jong regietalent ondersteund en in staat gesteld om zich tot het hoogste niveau te ontwikkelen. De eerste Fellow is Maren E. Bjørseth.