TONEELSCHUUR HAARLEM

Het (t)huis van Toneelschuur Producties is De Toneelschuur. Hèt toonaangevende en gespecialiseerde podium voor hedendaags aanbod van theater, film en eigen producties in Haarlem. Het is een succesvolle symbiose van eigen producties, filmhuis – en theaterfunctie, met een landelijke uitstraling.

Zoals De Volkskrant al een paar jaar geleden schreef “Iedere stad heeft wel een Schouwburg, alleen Haarlem heeft de Toneelschuur: een juweel om trots op te zijn

Al bijna vjiftig jaar is de Toneelschuur in Haarlem een toonaangevend en eigentijds huis voor de Nederlandse toneel-, dans- en filmwereld. Als een van de pioniers van het ‘vlakkevloertheater’ in Nederland, is de Toneelschuur uitgegroeid tot een theater waar vormverkennend en nieuw repertoire gemaakt en gepresenteerd wordt. Jaarlijks worden in de twee theaterzalen talrijke eigen producties en belangrijke voorstellingen van het gesubsidieerde aanbod van toneel en moderne dans uit binnen- en buitenland gepresenteerd. In de Filmschuur is een brede programmering te zien van de belangrijkste Arthouse films. Begin jaren negentig maakte de overweldigende groei van de publieke belangstelling het noodzakelijk om uit te gaan kijken naar nieuwe behuizing.

De Schuur profileert zich als het huis in Haarlem waar inspirerende innovatieve, open en spraakmakende theater- en filmvoorstellingen te zien zijn. De Toneelschuur staat voor kwaliteit en vernieuwing en is een vooruitstrevend theater. De Toneelschuur is een belangrijk premièretheater. Jaarlijks worden, naast voorstellingen van de grote theater- en dansgezelschappen, producties van nieuwe makers bij Toneelschuur Producties en gastgezelschappen gepresenteerd. Dat laatste (de nieuwe makers en groepen) is een belangrijk speerpunt in het beleid van de Toneelschuur.

De Filmschuur wil voor Haarlem en omgeving een divers aanbod van kwaliteitsfilms bieden, met aandacht voor drie functies van film: film als kunstvorm, film als (cultureel) maatschappelijke uiting en film als amusement. De filmprogrammering is zo actueel mogelijk en toont naast klassieke en experimentele films ook films uit verschillende culturen.