EDUCATIE THE BEAUTY QUEEN OF LEENANE

Toneelschuur Producties werkt veel met jongeren. Onze ervaring is dat een bezoek aan het theater verrijkt wordt als jongeren meer over de voorstelling te weten komen. Welke keuzes zijn er gemaakt door regisseur en crew, hoe komt de voorstelling tot stand en wat is het verhaal ze willen overbrengen?

Binnenkort vindt u hier onze lesbrief voor The Beauty Queen of Leenane


foto Annaleen Louwes

OVER DE VOORSTELLING

Prijswinnende voorstelling van schrijver Martin McDonagh, o.a. bekend als scenarioschrijver / regisseur van Oscarwinnaar Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

De nog thuiswonende Maureen (Keja Klaasje Kwestro), slooft in het armoedige dorp Leenane voor haar moeder Mag (Jacqueline Blom). Deze wil vooral niet dat Maureen een eigen leven gaat leiden, laat staan dat ze een man vindt. Maar dan ontmoet Maureen op een feest mooiboy Pato. Moeder Mag zet alle middelen in, geoorloofd of niet-geoorloofd, om haar dochter maar niet kwijt te raken.
The Beauty Queen of Leenane is een zwartkomische voorstelling vol herkenbare situaties, humor, muziek en hoop dat alles nog anders kan.

The Beauty Queen of Leenane, werd in 1996 geschreven door de Engels-Ierse schrijver Martin McDonagh als onderdeel van De Leenane Trilogie, en won destijds vier Tony Awards. Tegenwoordig is McDonagh bekend als succesvol film scenarioschrijver en regisseur o.a. van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, winnaar van twee Oscars en vier Golden Globes Awards.


OVER MAREN E. BJØRSETH

Maren E. Bjørseth (1984, Noorwegen) wordt steevast genoemd in alle rijtjes van veelbelovende theatermakers. Ze studeerde Regie aan de Theaterschool Amsterdam. Met haar afstudeervoorstelling Een Poppenhuis won ze in 2012 de Ton Lutz prijs voor best afstuderende theaterregisseur. In Noorwegen regisseerde ze o.a. Shakespeares Romeo en Julia waarmee ze een nominatie voor de Heddaprisen voor beste regie in de wacht sleepte. Haar regie van Hugo Claus’ Een bruid in de morgen werd in 2015 voor het Nederlands Theater Festival geselecteerd. De komende vier jaar is Bjørseth een van de vaste makers bij Toneelschuur Producties en maakt er vier voorstellingen waaronder twee in samenwerking met ITA-2/Internationaal Theater Amsterdam. De eerste voorstelling binnen deze samenwerking was Emilia Galotti (2017), gevolgd door de succesvolle jubileumvoorstelling in het kader van 50 jaar Toneelschuur Haarlem, In wankel evenwicht (2019).

Internationaal Theater Amsterdam heeft in samenwerking met de Philip Loubser Foundation het International Ibsen Fellowship opgericht. Met deze exclusieve beurs wordt drie jaar lang een internationaal jong regietalent ondersteund en in staat gesteld om zich tot het hoogste niveau te ontwikkelen. De eerste Fellow is Maren E. Bjørseth.