STARRING #22: NAXOS

Het is een feestelijke avond aan het hof van de rijkste man van Wenen: de tragische opera Ariadne auf Naxos wordt opgevoerd, gevolgd door een komedie. De hele hofhouding is in rep en roer om deze avond tot een groot succes te maken. Maar dan moeten door tijdgebrek de twee groepen, een zeer bekend operacollectief en de plaatselijke komediegroep tegelijkertijd optreden, met alle gevolgen van dien. Tragedie wordt komedie, of is het andersom?


AUDITIES

Geef je nu op voor de audities van onze jubileumvoorstelling geregisseerd door Steef de Jong en Minke Kruyver!


In ons jubileumjaar maken we ook een extra feestelijke editie van onze jongerenproductie Starring#! Wij zijn zeer vereerd, dat Steef de Jong (Groots en Meeslepend) en Minke Kruyver (o.a. Toneelgroep Het Volk) dit jaar de regie doen. Zowel Steef als Minke speelden destijds mee in onze allereerste jongerenproductie van Toneelschuur Producties: Starring #0: Dukes.

Zeer losjes gebaseerd op de opera Ariadne auf Naxos van Richard Strauss gaan zij aan de slag met verschillende Haarlemmers. ‘”We willen geen serieus toneelstuk maken waarbij het gaat over of je wel of niet goed acteert, want dat vinden we eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Het moet gaan over plezier hebben in met elkaar een voorstelling te maken. En in Naxos zit dat allemaal in het stuk zelf”


 

SPEELLIJST
2018
Wo 10 t/m wo 17 april Toneelschuur Haarlem

Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werk zoekt hij graag de grens op tussen kunst en kitsch, ratio en sentiment, realiteit en fantasie, subtiele details en grote gebaren. Hij heeft een fascinatie voor de operette: het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical.

Steef studeerde in 2006 af als beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna vervolgde hij zijn studie aan DasArts (Master of Theatre – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), en studeerde hij in 2009 af met het muziekdrama Engelberg Express, een Alpenoperette waarvoor hij verantwoordelijk was voor het libretto, de muziek, het toneelbeeld en de regie.

Vanaf 2010 was hij als acteur betrokken bij voorstellingen van onder andere Susies Haarlok, Orkater, Toneelgroep het Volk en Firma Rieks Swarte. In 2014 richtte Steef samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op. Dat resulteerde in de voorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel. Voor Ludwig ontvingen zij de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014, en wonnen zij de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. In 2016 won Steef de Olifant, de kunst- en cultuurprijs van Haarlem. Eind 2017 ontving Steef de Mary Dresselhuys Prijs 2017.

Minke Kruyver (1981), geboren en getogen in Haarlem, studeerde in 2006 af aan Studio Herman Teirlinck, de toneelschool van Antwerpen. Sindsdien is ze als actrice, theatermaakster en regisseur werkzaam. Ze speelde al op jonge leeftijd bij Toneelschuur Producties en werkte onder andere bij het Noord Nederlands Toneel en Huis aan de Amstel. Verder is ze vaste gastspeelster bij het Vlaamse gezelschap Stan waarmee ze o.a.. door Nederland, België en Frankrijk toert en vertolkte een hoofdrol in de Vlaamse speelfilm ‘Liebling. Ze speelt en regisseert ook bij het Haarlemse gezelschap Het Volk, hier was zij vorig seizoen te zien in God van de Slachting.

 


OVER STARRING #

De voorstellingen van Starring # worden voor en door jongeren gemaakt, onder begeleiding van een professionele regisseur, de ervaren technici en productiemedewerkers van Toneelschuur Producties. Elke Starring # voorstelling is anders: de regisseur kan kiezen voor bewegingstheater of dans, maar ook een stuk van Shakespeare kan het uitgangspunt vormen.

Voor talentvolle, jonge regisseurs zoals Thibaud Delpeut, Daria Bukvić, Casper Vandeputte en Olivier Diepenhorst vormden hun versies van Starring # een eerste kennismaking met Toneelschuur Producties. Haarlemse jongeren, soms met, soms zonder spelervaring, kunnen aan den lijve ondervinden hoe een theatervoorstelling tot stand komt.