EXTRA VOORSTELLING IN AMSTERDAM! (12/13 juni)

STARRING #22: NAXOS

In ons jubileumjaar maken we ook een extra feestelijke editie van onze jongerenproductie Starring#! Twaalf jongeren uit Haarlem en omgeving worden geregisseerd door Steef de Jong (Groots en Meeslepend) en Minke Kruyver (Toneelgroep Het Volk), die zelf ook meespelen, in een sprankelende muziektheatervoorstelling vol karton, losjes gebaseerd op de opera ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss en ‘Pitten’ van Herman Heijermans. “Naxos gaat over het plezier van het maken van een voorstelling. Met alles erop en eraan.”

“Heb je wel eens afgevraagd waarom het zeewater zo zout is” (uit: Naxos)

OVER NAXOS

Het is een feestelijke avond aan het hof. De hele hofhouding is in rep en roer om deze avond tot een groot succes te maken. Maar er is onduidelijkheid over de invulling van het programma. Moet er een tragedie opgevoerd worden of een komedie? En dan loopt ook het diner nog uit…
Tragedie wordt komedie, of is het andersom?

“Laten we ons verzoenen! Er is moed in mij vriend, de wereld is lief en niet angstaanjagend voor de moedige.” (uit: Naxos)

regie + tekst: Steef de Jong & Minke Kruyver met Sarah van den Akker, Belle Broeke, Otje Dekker, Christopher Hatton, Teuntje Heerkens, Melle van Hoffe , Stéphanie Korbee, Renée Pinksterboer, Seth Verhaart, Fien van Vliet, Joey Weidema, Pieter Zomerdijk chef d’équipe Heleen van Ham productie, techniek en publiciteit Toneelschuur Producties foto Heleen Vink

STARRING #22 Naxos Toneelschuur Producties foto: Heleen Vink

SPEELLIJST
2019
Wo 10 t/m wo 17 april

Wo 12 en do 13 juni

Toneelschuur Haarlem

Theater Bellevue Amsterdam


Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werk zoekt hij graag de grens op tussen kunst en kitsch, ratio en sentiment, realiteit en fantasie, subtiele details en grote gebaren. Hij heeft een fascinatie voor de operette: het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical.

Steef studeerde in 2006 af als beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna vervolgde hij zijn studie aan DasArts (Master of Theatre – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), en studeerde hij in 2009 af met het muziekdrama Engelberg Express, een Alpenoperette waarvoor hij verantwoordelijk was voor het libretto, de muziek, het toneelbeeld en de regie.

Vanaf 2010 was hij als acteur betrokken bij voorstellingen van onder andere Susies Haarlok, Orkater, Toneelgroep het Volk en Firma Rieks Swarte. In 2014 richtte Steef samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op. Dat resulteerde in de voorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel. Voor Ludwig ontvingen zij de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014, en wonnen zij de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. In 2016 won Steef de Olifant, de kunst- en cultuurprijs van Haarlem. Eind 2017 ontving Steef de Mary Dresselhuys Prijs 2017.

Minke Kruyver (1981), geboren en getogen in Haarlem, studeerde in 2006 af aan Studio Herman Teirlinck, de toneelschool van Antwerpen. Sindsdien is ze als actrice, theatermaakster en regisseur werkzaam. Ze speelde al op jonge leeftijd bij Toneelschuur Producties en werkte onder andere bij het Noord Nederlands Toneel en Huis aan de Amstel. Verder is ze vaste gastspeelster bij het Vlaamse gezelschap Stan waarmee ze o.a.. door Nederland, België en Frankrijk toert en vertolkte een hoofdrol in de Vlaamse speelfilm ‘Liebling. Ze speelt en regisseert ook bij het Haarlemse gezelschap Het Volk, hier was zij vorig seizoen te zien in God van de Slachting.


OVER STARRING #

De voorstellingen van Starring # worden voor en door jongeren gemaakt, onder begeleiding van een professionele regisseur, de ervaren technici en productiemedewerkers van Toneelschuur Producties. Elke Starring # voorstelling is anders: de regisseur kan kiezen voor bewegingstheater of dans, maar ook een stuk van Shakespeare kan het uitgangspunt vormen.

Voor talentvolle, jonge regisseurs zoals Thibaud Delpeut, Daria Bukvić, Casper Vandeputte en Olivier Diepenhorst vormden hun versies van Starring # een eerste kennismaking met Toneelschuur Producties. Haarlemse jongeren, soms met, soms zonder spelervaring, kunnen aan den lijve ondervinden hoe een theatervoorstelling tot stand komt.