Deze website maakt gebruik van cookies. Hoe we jouw data verzamelen en gebruiken lees je in onze Priva­cy­ver­kla­ring.

Social impact project | Toneelschuur Producties
Social impact

Social impact project

  • Screenshot 20211207 234856 Instagram
  • Image00028
  • Image00015
  • Videopremiere triple threat
  • 1e lezing Kasimir 2
  • IMG 20211108 WA0004

Kasimir en Karoline, de nieuwe voor­stel­ling van Toneel­schuur Producties, is weliswaar een stuk uit 1932, maar behandelt thema’s die ook nu zeer actueel zijn.

Regisseur Nina Spijkers heeft dit stuk gekozen, omdat zij zich zorgen maakte over de groeiende kloof tussen arm en rijk. Onze eigenwaarde en status wordt meer en meer gebaseerd op mate­ri­a­lisme, en social media bestookt ons voortdurend met een stroom aan beelden van (kans)rijke beroemdheden.

Voor de Schuur was dit een reden om deze productie uit te kiezen voor een nieuw Social Impact project. Dit is een maakproject dat parallel loopt aan de thea­ter­voor­stel­ling, met als vertrekpunt een gedeelde fascinatie. Een artistieke maker gaat samen met Haarlemmers aan de slag om het thema uit te diepen en verhalen met elkaar te delen om vervolgens tot een artistiek eindproduct te komen. Dit keer werken we samen met jonge­ren­or­ga­ni­satie Triple Threat en maker Sterre de Vries aan een korte film over kansen­on­ge­lijk­heid.

Over Sterre de Vries

Over Sterre de Vries

Sterre de Vries is thea­ter­maker en heeft in dit project een bege­lei­dende functie. Zij zal via verschil­lende vormen met de jongeren van Triple Threat het thema verder uit diepen en vormgeven tot een film­sce­nario. Tijdens het artistieke proces wordt er vervolgens meerdere malen uitge­wis­seld tussen de jongeren en de crew van Kasimir en Karoline. Zo komen de verhalen uit de wijk in de repe­ti­tie­ruimte en de personages van dit stuk uit de jaren 30 in de jonge­ren­broed­plaats van TTT. Sterre: We zijn gestart vanuit persoon­lijke gesprekken met verschil­lende jongeren. Hun verhalen en verhouding tot de thematiek vormen de inspiratie voor de teksten en beelden van de clip. De gesprekken geven me een duidelijk beeld. Dat kansen ongelijk verdeeld zijn is een feit. Vervolgens is nu het onderzoek welke impact dit heeft in hun leven, welke keuzes hier bedoeld of onbedoeld uit volgen en hoe ga je daar mee om? En wat vertelt het verhaal van Kasimir en Karoline ons?”

Triple ThreaT (TTT) gelooft in jongeren en wil jongeren van 6 t/​m 21 jaar in hun kracht brengen door ze onderdeel te maken van een positieve lifestyle community. Een gemeenschap waar jongeren een veilige thuishaven vinden en omringd worden door soort­ge­noten die zich allen inzetten voor ontwik­ke­ling en het bieden van een maat­schap­pe­lijke bijdrage.

Juist jongeren uit gezinnen met minder draagkracht hebben veelal een zetje in de rug nodig om de potentie die zij bezitten te ontplooien. De doelgroep voelt zich ongehoord en wil graag worden geac­cep­teerd, dit is echter alleen mogelijk als zij parti­ci­peren binnen de samenleving.

Het is niet de intentie van TTT om zogenoemde problemen die de jeugd veroorzaakt op te lossen. Het dient volgens TTT omgedraaid te worden, zie de kwaliteiten van jeugd, erken de expertise en focus op kansen die jeugd biedt. Een natuurlijk gevolg is dat problemen worden opgelost en zelfs kunnen worden vermeden.

TTT hoopt dat het social impact programma een bron van herkenning en inspiratie kan zijn voor de doelgroep. Wanneer je merkt dat je niet alleen bent, geeft dat kracht en hoop. Daarmee kan een belangrijke eerste stap gezet worden op de weg naar zelfredzaamheid.

Meer producties

Sponsoren en subsidiënten