EDUCATIE SMEKELINGEN

 

Bezoek aan Smekelingen

‘Smekelingen’ leent zich goed voor scholierenbezoek 5, 6 VWO. Wij vragen docenten wel om vooraf de lesbrief te gebruiken, zodat de leerlingen goed voorbereid de voorstelling bezoeken. Wilt u met leerlingen de voorstelling bezoeken, neem dan contact op met het theater van uw keuze over de mogelijkheden. Het aantal leerlingen per avond is gemaximeerd. Ook zijn er mogelijkheden (onder voorbehoud van beschikbaarheid|) om een inleiding of nagesprek te organiseren met de makers van de voorstelling.

lesbrief

Deze lesbrief bevat de volgende onderdelen:

  • Achtergrondinformatie over ‘Smekelingen’
  • Teaser van de voorstelling (het is handig om hiervoor een digibord te gebruiken)
  • Enscenering van Olivier Diepenhorst
  • Interview met regisseur Olivier Diepenhorst
  • Opdrachten voor de leerlingen (dit kan in tweetallen gemaakt worden. Het gaat erom dat de leerlingen over de vraagstukken nadenken.)
  • Stellingen die betrekking hebben op de voorstelling, die u klassikaal kunt behandelen in een spel.
  • 5 tekstenfragmenten uit de voorstelling (Hier zou eventueel mee gespeeld kunnen worden. Belangrijk is dat de leerlingen voorafgaand aan hun bezoek de  taal van de voorstelling horen.)

open hier de Lesbrief Smekelingen

repetitiebezoek Stilte foto 2

 

foto theaterworkshop 3

Workshop

Bij Smekelingen is een theaterworkshop ontwikkeld voor leerlingen 5 & 6 VWO. De kosten voor deze workshop bedragen € 150 excl reiskosten. Meer informatie en reserveren via Heleen van Ham, medewerkster educatie Toneelschuur Producties, tel: 023 5173900 / educatie@toneelschuur.nl

 

Educatief traject bij Smekelingen in Haarlem

De educatieve trajecten bij Toneelschuur Producties zijn een groot succes! De leerlingen maken, d.m.v. de verschillende onderdelen van het traject, mee wat het maken van een voorstelling inhoudt. Voor de vijfde maal organiseert Toneelschuur Producties een educatief traject rondom één van haar voorstellingen, ditmaal rondom Smekelingen van Euripides, geregisseerd door Olivier Diepenhorst.

Oliver Diepenhorst over Smekelingen
“Geschreven rond 420 v. Chr, ten tijde van de Peloponnesische Oorlogen, leest Smekelingen vandaag de dag als een haarscherpe analyse van hoe onze westerse democratie, door een steeds onoverzichtelijker wordende internationale politieke situatie, onder druk staat.
Met Smekelingen maak ik een voorstelling waarin ons gevoel van politieke en morele superioriteit wordt onderzocht, bevraagd en uitgedaagd. Samen met het publiek vraag ik mij hardop af hoe om te gaan met oorlogen waar we niet om gevraagd hebben, maar die hoe dan ook naar ons toe komen.
Het educatief traject bij bestaat uit vier onderdelen:
1. Inleiding, begin september 2015
2. Bezoek aan de repetitie in de studio’s van Toneelschuur Producties in de week van 5 oktober 2015
3. Workshop in de klas, eind oktober 2015
4. Bezoek aan de voorstelling, do 29 oktober 2015

Leerlingen van het Lyceum Sancta Maria deden vorig seizoen mee aan het educatief traject bij de Toneelschuurproductie ‘Osama the Hero’:

“Je ziet hoeveel tijd en moeite het kost om een voorstelling te maken.