SCHUUR ATELIER: ELINE ARBO – SØSTER (ZUSSEN)

Toneelschuur Producties geeft in het Schuur Atelier jonge theatermakers de kans om zich in de luwte verder te ontwikkelen. We bieden onderdak aan jonge makers die onderzoek doen naar werkmethoden, samenwerking en repertoire. Tijdens deze avond in de studio’s van Toneelschuur Producties bent u getuige van een eerste theatrale presentatie van dit onderzoek.U zit met de neus bovenop het maakproces van een voorstelling. Na afloop drinken de makers graag een drankje met u.

De van oorsprong Noorse theatermaakster Eline Arbo is kersvers afgestudeerd aan de Regieopleiding Amsterdam. In deze tweede editie van Schuur Atelier onderzoekt zij samen met de actrices Judith van den Berg en Lotte Driessen hoe je via improvisatie bestaande teksten op een theatrale manier eigen kunt maken. Wat gebeurt er als improvisatie en repertoiretekst elkaar ontmoeten?

Anderhalf jaar geleden schreef Eline tijdens haar studie de toneeltekst ‘KVINNER’ (in het Noors: vrouwen). Dit stuk was gebaseerd op verschillende vrouwelijke personages uit bekende toneelstukken zoals Antigone, Hedda Gabler en Ophelia, die elkaar ontmoeten in een nieuw toneelstuk. ‘KVINNER’ was vorig jaar in de Toneelschuur te zien tijdens PROEFwerk Amsterdam en krijgen mede naar aanleiding van de positieve reacties die middag, nu een vervolg: SØSTER.

Dit keer gebruikt Eline bestaande teksten rond het thema zussen: de tweeling Gunhild en Ella (uit John Gabriel Borkman van Henrik Ibsen), Olga, Irina en Masha (uit Drie Zusters van Anton Tsjechov) en Breda en Clara (uit The New Electric Ballroom van Enda Walsh). Zussen waartussen altijd een impliciet of expliciet conflict speelt. Hun relatie lijken onmogelijk: ze doen elkaar de meest gruwelijke dingen aan en toch kunnen ze niet zonder elkaar. Jaloezie, leeftijdsverschil, verlangen naar eigenheid maar toch verbonden te zijn – het zijn allemaal conflicten die ontstaan in de confrontatie tussen zussen.

SPEELLIJST

wo 26 okt, 19u30 – 20u30
do 27 okt, 19u30 – 20u30

Let op: deze voorstelling vindt plaats in de studio’s van Toneelschuur Producties. De capaciteit is beperkt. U vertrekt om 19.30 uur vanuit de foyer van de Toneelschuur naar de studio’s.ELINE ARBO

Eline is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 succesvol afrondde. In haar afstudeerjaar maakte Arbo de voorstelling Manifesten, een muzikale en speelse voorstelling over wat het betekent om in iets te geloven. Haar tweede afstudeervoorstelling Antigone van Sofocles ging over hoe je idealisme tot actie kunt brengen, en was een beeldende en theatrale versie van de oude klassieker. Tijdens dit afstudeerjaar liep zij ook stage bij Toneelgroep Amsterdam bij de voorstelling Het jaar van de kreeft van Hugo Claus, geregisseerd door Luk Perceval.

eline-arbo

 

Credit: Steef Fleur