NU ZIJN WIJ VAN ONS

Let op: deze voorstelling vindt plaats in de studio’s van Toneelschuur Producties. De capaciteit is beperkt. U vertrekt vanuit de foyer van de Toneelschuur naar de studio’s. 

In deze editie van Schuur Atelier onderzoekt Belle van Heerikhuizen hoe ze door het schrijven van nieuwe teksten voor bestaande personages, iets aan ons beeld van deze personages kan veranderen of toevoegen.

Drie iconische en sterke vrouwen uit de toneelliteratuur krijgen de kans om zonder ruis van plot of bijrollen hun verhaal te doen. Ditmaal spreken Elektra uit ‘Elektra’, Katharina uit ‘Het temmen van de feeks’ en Blanche uit ‘Tramlijn Begeerte’ woorden gegeven door een vrouw. Ze komen impliciet in opstand tegen het verhaal waarin ze vastzitten. Want hoewel ze gezien worden als sterke vrouwelijke personages, zijn ze alle drie speelbal van hun mannelijke medepersonage. Belle durft te stellen dat ze deze drie vrouwen beter begrijpt dan hun eigen schrijver. Zij schenkt ze alle drie een eigen monoloog om u te vertellen over hun schaamte, woede, broosheid en kracht.

Actrice Oda Spelbos vertolkt alle monologen, waardoor een verbinding ontstaat tussen de personages en hun verhalen.


 


BELLE VAN HEERIKHUIZEN
 (1985) is een jonge regisseur met een grote liefde voor taal en muziek. In 2016 studeerde ze af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Met haar afstudeervoorstelling ‘een lolita’ won ze de Ton Lutz Award. In haar voorstellingen behandelt ze donkere thema’s, die ze op een lichte, menselijke en invoelbare manier benadert. Komend seizoen maakt ze ook voorstellingen bij onder andere Theater Rotterdam, Stip theaterproducties, De Toneelmakerij en Orkater.

SPEELDATA

vr 5 en za 6 okt | Toneelschuur Studio’s


tekst en regie Belle van Heerikhuizen spel Oda Spelbos begeleiding Tjeerd Posthuma


SCHUUR ATELIER

Toneelschuur Producties geeft in het Schuur Atelier jonge theatermakers de kans om zich in de luwte verder te ontwikkelen. We bieden onderdak aan jonge makers die onderzoek doen naar werkmethoden, samenwerking en repertoire. Tijdens deze avond in de studio’s van Toneelschuur Producties zit u met de neus bovenop het maakproces van een voorstelling. Na afloop drinken de makers graag een drankje met u.