SCHUURATELIER: ARGUSOGEN

Let op: deze voorstelling vindt plaats in de studio’s van Toneelschuur Producties. De capaciteit is beperkt. U vertrekt vanuit de foyer van de Toneelschuur naar de studio’s. 

Toneelschuur Producties zet de deuren van SchuurAtelier in het voorjaar weer open voor jong talent. Ditmaal samen met De Tekstsmederij, die jonge tekstschrijvers en regisseurs laten samenwerken. In deze editie woont u een presentatie bij van vier weken onderzoek door schrijver Michiel Westbeek en regisseur Zen Roorda: Hoe kan een theatertekst op basis van improvisaties verder ontwikkeld worden?

Michiel Westbeek (schrijver) en Zen Roorda (regisseur) onderzoeken in ons Schuur Atelier hoe zij door het werken met acteurs een nieuwe tekst kunnen ontwikkelen. De thema’s, personages en uitgangssituaties worden van tevoren geformuleerd. Tijdens vier weken wordt de tekst op basis van improvisaties door de acteurs verder geschreven. Het resultaat van dit onderzoek kunt u zien tijdens een presentatie van de scènes in de Toneelschuur Producties studio’s. Na afloop drinken de makers graag een drankje met u.

Drie mensen. Ergens. Ooit. Ze wonen in een conflictgebied waar terroristische activiteit plaatsvindt. De wereldmachten, nog geen teen van hun eigen soldaten riskerend, sturen drones – onbemande vliegtuigen – op verkennings- en aanvalsmissies. De vijand kijkt deze drie mensen met argusogen aan, en met argusogen kijken zij terug de blauwe hemel in.

Losse scènes die deels geschreven zijn, deels op de vloer ontstaan, en deels ter plekke worden geïmproviseerd onderzoeken de claustrofobie, de paranoia, de ineenstorting, de rebellie, de wanhoop en de moed van hen die voortdurend onder schot gehouden worden.

SPEELDATA

vr 31 mei en zo 2 juni | Toneelschuur Studio’s


regie Zen Roorda tekst Michiel Westbeek spel Merijn de Jong, Imke Smit en Nazanin TaheriZen Roorda
Zen is in 2011 afgestudeerd aan de opleiding Docent Theater aan de NHL in Leeuwarden. Vanaf 2010 t/m 2017 was hij regieassistent van een tiental producties van het Noord Nederlands Toneel. Hier assisteerde hij Guy Weizman, Gerardjan Reijnders maar vooral Ola Mafaalani, als afsluiter werkte hij mee aan Borgen. Sinds 2013 is Zen onderdeel van het collectief Illustere Figuren, waar hij schrijft, speelt maar bovenal regisseert; zoals de voorstelling De NS Zet Bussen In, over treinsuicide en Renault 4 – een auto-biografie, over de vergankelijkheid vertelt via een oldtimer uit 1968. Bij het Drents jeugdtheater Garage TDI krijgt hij de ruimte om te experimenteren, zo heeft hij net een project afgerond met Syrische en Nederlandse jongeren rondom het gevoel vrijheid.. Afgelopen jaar maakte hij Woyzeck bij het Groningen Studenten Toneel en gaf les op de NHL.Michiel Westbeek
Michiel Westbeek heeft een achtergrond in Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht, maar stapte over wegens artistieke roeping en ging autonome kunst studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Door een samenloop van omstandigheden belandde hij op de master Painting aan het Frank Mohr Institute in Groningen, waar hij zich onder de vlag ‘experimentele schilderkunst’ opnieuw toelegde op het schrijven en het theater. In 2013 was hij één van de co-auteurs van het libretto voor de opera Het Oog Van Leonardo van Egon Kracht & de Troupe, en in 2016 schreef hij voor hen naar eigen idee het libretto Hond/Brecht, dat in 2019 als nieuwe reizende opera te zien zal zijn. Verder exposeert hij regelmatig beeldende kunst, meest recent bij Nieuwe Vide, en publiceerde in Journal of Humanities.


SCHUUR ATELIER

Toneelschuur Producties geeft in het Schuur Atelier jonge theatermakers de kans om zich in de luwte verder te ontwikkelen. We bieden onderdak aan jonge makers die onderzoek doen naar werkmethoden, samenwerking en repertoire. Tijdens deze avond in de studio’s van Toneelschuur Producties zit u met de neus bovenop het maakproces van een voorstelling. Na afloop drinken de makers graag een drankje met u.