REVOLUTIONARY ROAD

Selectie TF 2018 ★★★★★
Coproductie met Theater Rotterdam
Regie: Erik Whien

Hoe breek je uit je leven zonder er zelf aan kapot te gaan? Het jonge echtpaar Frank en April Wheeler is totaal vastgelopen in hun burgerlijke bestaan in de buitenwijken van een grote stad, waar alles draait om voldoen aan het perfecte plaatje. Terwijl ze hun leven steeds meer beginnen te haten, valt hun huwelijk langzaam uit elkaar.

Misschien moeten ze alles wel achter zich laten: de saaie toneelclub, de vriendschap met Shep en Milly, de opdringerige buurvrouw Helen, de eentonige baan met het goede salaris. Vrij zijn, een nieuw leven beginnen in Parijs. Maar het besluit om een nieuw leven te starten heeft meer gevolgen dan verwacht, niet alleen voor Frank en April, ook voor de mensen om hen heen.

Met zijn indringende gevoel voor psychologie kruipt Richard Yates in de hoofden van verschillende mensen wier innerlijke levens nooit zo aangeharkt zijn als hun gazonnetjes. Het veel geprezen Revolutionary Road fileert de droom van het gelukkige gezinsleven, en is in de ogen van velen een moderne klassieker.

In de toneelbewerking van dit boek spelen acteurs Jacqueline Blom (was eerder Malou Gorter), Jacob Derwig, Teun Luijkx en Alejandra Theus de bewoners van Revolutionary Road. Een voorstelling over wat je eigenlijk denkt en wat je vervolgens zegt, over wie je zou willen zijn en wie je bent. Over ontsnappen, maar niet aan jezelf kunnen ontkomen.


Foto: Annaleen Louwes

SPEELLIJST
  2020
za 9 t/m za 30 mei Landelijke tournee

CREDITS

tekst Richard Yates vertaling Marijke Emeis bewerking Jacob Derwig regie Erik Whien dramaturgie Casper Vandeputte spel Jacqueline Blom, Jacob Derwig, Teun Luijkx, Alejandra Theus decor Marc Warning licht Casper Leemhuis kostuums Rebekka Wörmann muziek Floris Verbeij coproductie Theater Rotterdam en Toneelschuur Producties


IN DE PERS

‘Uitblinkende acteurs dragen knappe toneelversie’ ★★★★ NRC Handelsblad


ERIK WHIEN

Erik Whien is na zijn vertrek bij Toneelschuur Producties één van de vaste makers van Theater Rotterdam geworden, het nieuwe stadstheater van Rotterdam. Theater Rotterdam werkt met een open ensemble van makers, spelers, regisseurs en choreografen en leidt de nieuwste generatie theatermakers op. Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, vaak interdisciplinair theater dat verschil, diversiteit en veelvormigheid wil vieren. Niet opheffen of harmoniseren, maar zien, tonen, en gebruiken. Theater Rotterdam is ontstaan uit de fusie van Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam.