DE RECHTVAARDIGEN

Regie: Eline Arbo

Nieuwe voorstelling van de regisseur van Het lijden van de jonge Werther.

Eline Arbo maakte in september 2017 haar debuut bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther, een voorstelling die zeer enthousiast werd ontvangen door pers en publiek:

‘Een groot expressionistisch theaterfeest’ ★★★★★ Volkskrant | ‘Adembenemend theatrale kijk op romantische liefde’ ★★★★★ Trouw | ‘Prachtige vondsten in overtuigend debuut’ Haarlems Dagblad

Als tweede voorstelling kiest zij voor De Rechtvaardigen van Albert Camus.

In februari 1905 in Moskou organiseert een groep terroristen van de socialistisch revolutionaire partij een bomaanslag tegen groothertog Sergeï. In het stuk ontmoeten wij deze groep jonge terroristen aan de vooravond van de aanslag, waar ze geconfronteerd worden met hun idealen en hun twijfels.

Eline Arbo maakt samen met vijf acteurs en een muzikant een theatrale en muzikale voorstelling die de morele grenzen van politieke actie onderzoekt. Hoe ver zijn wij bereid om te gaan om ons wereld vorm te geven? Is het mogelijk om gruwelijke handelingen te rechtvaardigen als het uiteindelijke doel ons wereld verder helpt?

foto: Annaleen Louwes


Eline Arbo over De Rechtvaardigen

In onze wereld die politiek gezien steeds extremer lijkt te worden, vind ik het heel belangrijk om te reflecteren op onze eigen morele grenzen. De jonge terroristen in het stuk van Camus representeren een uiteenlopende groep mensen, van de alles-of-niets revolutionair tot de opstandeling die graag de wereld wil veranderen zonder veel daarvoor te hoeven doen. Wat hen bindt is een wens voor een betere wereld, maar de vraag blijft: hoe pakken we het aan?
Ik merk dat dit een vraag is die mijn generatie ook bezighoudt. De tijd is rijp voor verandering, maar hoe?

SPEELLIJST
 2018
do 4 t/m za 6 okt Toneelschuur Haarlem
di 9 t/m do 11 okt Theater Kikker Utrecht
vr 12 okt Chassé Theater Breda
za 13 okt Verkadefabriek Den Bosch
di 16 okt Nationaal Theater (aan het Spui)
wo 17 okt Pand P Eindhoven
do 18 t/m za 20 okt Theater Bellevue Amsterdam
di 23 okt NTGent België
do 25 okt Theater Rotterdam
vr 26 okt Theater De Lieve Vrouw Amersfoort
di 30 okt Theater Ins Blau Leiden
wo 31 okt De NWE Vorst Tilburg
do 1 nov LUX Nijmegen
vr 2 nov Machinefabriek Groningen
za 3 nov Corrosia Almere

 

Try outs in Haarlem altijd € 12,50

Toneelschuur Producties opent regelmatig haar deuren voor publiek bij de totstandkoming van een voorstelling. Een cruciaal moment in het maakproces zijn de try-outs: het eerste moment dat de voorstelling met het publiek wordt gedeeld. Voor de regisseur dé mogelijkheid om de laatste punten te perfectioneren. Om het voor u extra aantrekkelijk te maken hanteren we vanaf nu voor al onze try-outs een vaste prijs van € 12. Zo bent u er als eerste bij en draagt u bovendien bij aan de vervolmaking van de voorstelling.


CREDITS

regie Eline Arbo tekst Albert Camus vertaling Max Croiset met Judith van den Berg, Laura de Geest, Benno Veenstra, Chiem Vreeken, Thijs van Vuure, Matthijs IJgosse muziek Thijs van Vuure decor Juul Dekker kostuums Rebekka Wörmann


OVER ELINE ARBO

Eline Arbo is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 succesvol afrondde.

In haar afstudeerjaar maakte Arbo de voorstelling Manifesten, een muzikale en speelse voorstelling over wat het betekent om in iets te geloven. Haar tweede afstudeervoorstelling Antigone van Sofocles ging over hoe je idealisme tot actie kunt brengen, en was een beeldende en theatrale versie van de oude klassieker. Tijdens dit afstudeerjaar liep zij ook stage bij Toneelgroep Amsterdam bij de voorstelling Het jaar van de kreeft van Hugo Claus, geregisseerd door Luk Perceval. In oktober 2016 maakte Eline Arbo in het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties de voorstelling Søster. Eerder dit seizoen presenteerde ze haar eerste voorstelling bij Toneelschuur Producties Het lijden van de jonge Werther.

foto: Steef Fleur