THE BEAUTY QUEEN OF LEENANE

Prijswinnende voorstelling van schrijver Martin McDonagh, o.a. bekend als scenarioschrijver / regisseur van Oscarwinnaar Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

De nog thuiswonende Maureen (Keja Klaasje Kwestro), slooft in het armoedige dorp Leenane voor haar moeder Mag (Jacqueline Blom). Deze wil vooral niet dat Maureen een eigen leven gaat leiden, laat staan dat ze een man vindt. Maar dan ontmoet Maureen op een feest mooiboy Pato. Moeder Mag zet alle middelen in, geoorloofd of niet-geoorloofd, om haar dochter maar niet kwijt te raken.
The Beauty Queen of Leenane is een donkere voorstelling vol herkenbare situaties, zwarte humor, muziek en hoop dat alles nog anders kan.

The Beauty Queen of Leenane, werd in 1996 geschreven door de Engels-Ierse schrijver Martin McDonagh als onderdeel van De Leenane Trilogie, en won destijds vier Tony Awards. Tegenwoordig is McDonagh bekend als succesvol film scenarioschrijver en regisseur o.a. van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, winnaar van twee Oscars en vier Golden Globes Awards.


foto Annaleen Louwes ontwerp Esther Noyons 

SPEELLIJST
2019
za 9 t/m za 16 nov Toneelschuur Haarlem
(première do 14 nov)
di 19 nov Parkstad Limburg Theaters Heerlen
do 21 nov De Nieuwe Vorst Tilburg
vr 22 nov De Lawei Drachten
za 23 nov Chassé Theater Breda
wo 27 nov Taqa Theater De Vest Alkmaar
vr 29 nov Zwolse Theaters
za 30 nov Parktheater Eindhoven
ma 2 dec Stadsschouwburg Groningen
di 3 dec Theater Rotterdam
wo 4 dec Theater De Veste Delft
vr 6 dec LUX Nijmegen
za 7 dec Verkadefabriek Den Bosch
di 10, wo 11 dec Het Nationale Theater (aan het Spui)
do 12 dec Schouwburg Amstelveen
vr 13, za 14 dec Stadsschouwburg Utrecht
di 17 t/m za 21 dec Theater Bellevue Amsterdam
do 26 t/m za 28 dec Toneelschuur Haarlem

 

Try outs in Toneelschuur Haarlem altijd € 12,50


CREDITS

tekst Martin McDonagh vertaling + bewerking Peter Verhelst en Keja Klaasje Kwestro regie Maren E. Bjørseth met Jacqueline Blom, Keja Klaasje Kwestro, Chris Peters, Krisjan Schellingerhout, Wilko Sterke muziek Wilko Sterke decor Janne Sterke kostuum Daphne de Winkel dramaturgie Rob Klinkenberg foto Annaleen Louwes ontwerp Esther Noyons 


OVER MAREN E. BJØRSETH

Maren E. Bjørseth (1984, Noorwegen) wordt steevast genoemd in alle rijtjes van veelbelovende theatermakers. Ze studeerde Regie aan de Theaterschool Amsterdam. Met haar afstudeervoorstelling Een Poppenhuis won ze in 2012 de Ton Lutz prijs voor best afstuderende theaterregisseur. In Noorwegen regisseerde ze o.a. Shakespeares Romeo en Julia waarmee ze een nominatie voor de Heddaprisen voor beste regie in de wacht sleepte. Haar regie van Hugo Claus’ Een bruid in de morgen werd in 2015 voor het Nederlands Theater Festival geselecteerd. De komende vier jaar is Bjørseth een van de vaste makers bij Toneelschuur Producties en maakt er vier voorstellingen waaronder twee in samenwerking met ITA-2/Internationaal Theater Amsterdam. De eerste voorstelling binnen deze samenwerking was Emilia Galotti (2017), gevolgd door de succesvolle jubileumvoorstelling in het kader van 50 jaar Toneelschuur Haarlem, In wankel evenwicht (2019).

Internationaal Theater Amsterdam heeft in samenwerking met de Philip Loubser Foundation het International Ibsen Fellowship opgericht. Met deze exclusieve beurs wordt drie jaar lang een internationaal jong regietalent ondersteund en in staat gesteld om zich tot het hoogste niveau te ontwikkelen. De eerste Fellow is Maren E. Bjørseth.