IVANOV

Regie: Nina Spijkers

Regietalent Nina Spijkers (Phaedra’s Love, Don Carlos) kiest voor een klassieker van Tsjechov, maar zet deze naar haar eigen hand met een enorme hoeveelheid energie en humor. Een Tsjechov om naar uit te kijken met Roeland Fernhout in de titelrol en verder met o.a. Hajo Bruins, Wendell Jaspers, Xander van Vledder en Tijn Docter.

Ivanov is een Russische landeigenaar, die voelt dat het leven hem door de vingers glipt. Hij heeft geen doel in het leven en heeft schulden gemaakt. Hij is ongelukkig en zijn vrouw is stervende. Hij zoekt afleiding en reuring bij de buren en hun prachtige dochter, Sasja, die totaal voor hem valt. Zijn omgeving probeert hem te herinneren aan zijn verantwoordelijkheden richting zijn vrouw en landgoed. Maar Ivanov voert een groter gevecht; namelijk een gevecht tegen de zwaarmoedigheid.

Jij bent een goeie vent, intelligent ook, maar je mist iets. Je hebt geen panache, weet je. Jij bent een medisch geval, een klinische droeftoeter. Je zou het eens groots moeten aanpakken, zodat iedereen ervan staat te kijken.” (uit: Ivanov)

 

NINA SPIJKERS

Nina Spijkers is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. In 2014 studeerde zij succesvol af aan de Regie Opleiding aan de Theaterschool Amsterdam met de voorstelling Kwartet. In 2015 won Nina de Top Naeff Prijs, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovende studenten. De Top Naeff Stichting prees Spijkers met name vanwege haar tekstbehandeling: ‘De taal van Müller, Büchner, Shakespeare breng jij tot leven in het heden. Je houdt van taal, maar gebruikt de woorden om er een belevenis van te smeden.’ In 2015 debuteerde zij bij Toneelschuur Producties met een succesvolle regie van Phaedra’s Love van Sarah Kane. In het voorjaar van 2016 regisseerde zij  een eigenwijze versie van Friedrich Schiller’s Don Carlos waarmee zij ook genomineerd werd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016.

steeffleur_ninaspijkers-toneelschuur-lr_002

 

Credit: Steef Fleur

IVANOV KOMT TERUG!

Op maandag 11 en dinsdag 12 september is Ivanov slechts twee avonden terug in Theater Bellevue in Amsterdam. Reserveer nu je kaarten als je dit niet wilt missen. Ivanov werd geselecteerd als een van de beste toneelvoorstellingen uit het seizoen 2016/2017.


SELECTIE NEDERLANDS THEATER FESTIVAL 2017

de Nederlandse Toneeljury:
Spijkers toont wederom haar talent in het regisseren van een klassieker. Ivanov, in een mooie bewerking van Casper Vandeputte en Spijkers zelf, heeft vaart, humor en een fantastisch acteursensemble. Het spelplezier spat er vanaf. Sterke regievondsten (personages die hun opkomst aankondigen door een voet, hand of voorwerp door een gordijn te steken), een benauwd mooi decor en te midden daarvan een door Roeland Fernhout prachtig triest vertolkte Ivanov.