EDUCATIE ANDROMACHE

Toneelschuur Producties werkt veel met jongeren. Onze ervaring is dat jongeren meer binding met een theaterstuk krijgen als zij de acteurs al eens hebben ontmoet.
Door middel van dit beeldmateriaal hopen wij dat er zo al een ontmoeting plaatsvindt.

Hier vindt u onze lesbrief voor Andromache (pdf)


HET VERHAAL

Het leest een beetje als een soap serie. En dat is het eigenlijk ook wel:

1250 v.chr. | Griekenland en Troje in oorlog

Achilles (held van de grieken) doodt Hector (held van de trojanen)

Andromache (weduwe van hector) wordt met Astyanax (zoon) als krijgsgevangene meegenomen door Pyrrhus (zoon van achilles).

Hermione is door haar vader ten huwelijk gegeven aan Pyrrhus, ten nadele van Orestes die van haar houdt (haar neef – was niks vreemds in die tijd).

Orestes is op een missie om Astyanax te vermoorden, omdat hij ooit Troje zou kunnen wreken (eigenlijk hoopt Orestes hoopt dat Pyrrhus dit weigert, zodat Hermione met hem naar Griekenland vertrekt). Pyrrhus weigert inderdaad, maar na te worden afgeslagen door Andromache dreigt hij Astyanax alsnog over te dragen aan de Grieken.

Hermione is bereid met Orestes te vertrekken als Pyrrhus dit goed vind. Maar, Pyrrhus besluit toch met Hermione te trouwen en Astyanax aan Orestes te geven. Orestes is radeloos omdat hij Hermione zo voorgoed kwijtraakt.

Andromache smeekt Hermione om Pyrrhus over te halen Astyanax te sparen. Hermione weigert dit. Pyrrhus is bereid Astyanax te redden als Andromache met hem wil trouwen. ze twijfelt.

Andromache besluit Pyrrhus te trouwen om Astyanax te redden, maar neemt voor zelfmoord te plegen zodra de plechtigheid is voltrokken om zo trouw te blijven aan haar man Hector.

Hermione vraagt Orestes haar te wreken door Pyrrhus te vermoorden.

Hermione twijfelt aan de daadkracht van Orestes en besluit zelf Pyrrhus te vermoorden, maar voordat ze dat ten uitvoer kan brengen is het kwaad al geschied. Orestes heeft leiding gegeven aan een groep Grieken die Pyrrhus direct na de huwelijksvoltrekking hebben vermoord. Orestes lukte het niet om zelf Pyrrhus ook te raken. Hermione is woedend op Orestes en haast zich naar het lichaam van Pyrrhus alwaar zij bovenop zijn lijk zelfmoord pleegt. Orestes eindigt alleen en in totale waanzin.

 

GELLUKIG IS ER OOK NOG ONZE ANIMATIE

ACHTERGROND

 

 

Regisseur Olivier Diepenhorst vertelt over zijn werk als regisseur en hoe dit verschilt met het werk van andere regisseurs.


 

Acteur Matthijs IJgosse vertelt over zijn rol als Orestes, over wat hij mooi vindt aan het stuk en hij deelt zijn favoriete zin uit de tekst.


 

Actrice Ellen Parren vertelt over haar rol als Hermione en deelt ook haar favoriete zin uit de voorstelling.


 

Acteur Steven Ivo speelt maar liefst vier personages in Andromache. Hij vertelt hoe dit in zijn werk gaat.