EDUCATIE DE KONING STERFT

Toneelschuur Producties werkt veel met jongeren. Onze ervaring is dat jongeren meer binding met een theaterstuk krijgen als zij de acteurs al eens hebben ontmoet.
Door middel van dit beeldmateriaal hopen wij dat er zo al een ontmoeting plaatsvindt.

Download hier de lesbrief voor De koning sterft (pdf)

 


TEKST

Soms heb je een droom. Je gaat erin op, je gelooft erin, je houdt ervan. ‘s Ochtends als je je ogen opendoet, zijn de twee werelden nog met elkaar vermengd. Maar de gezichten van de nacht vervagen in het heldere daglicht. Je wilt ze vasthouden. Ze slippen door je handen weg, de wrede werkelijkheid van de dag schuift ze terzijde. Waarover heb ik gedroomd, zeg je tegen jezelf? Wat gebeurde er? Wie omhelsde ik? Wie beminde ik? Wat zei ik en wat zeiden zij? Je voelt het gemis van al de dingen die er waren of leken te zijn geweest. Je weet niet meer wat er om je heen was. Je weet het niet meer.” – Koningin Marguerite (gespeeld door Krisjan Schellingerhout)


 

 

ACHTER DE SCHERMEN

Regisseur Olivier Diepenhorst vertelt over zijn inspiratie voor De koning sterft, hoe hij met acteurs werkt en wat hij als regisseur belangrijk vindt.


In gesprek met Abke Haring (Koning Berenger I)

“Een verhaal met een begin en een eind of met personages – dat hoeft voor mij allemaal niet zo. Ik vind dat abstracte heel interessant, waarin alles kan.” (link naar interview)


Verhalendames
Bezoekers van de voorstelling worden uitgenodigd na te denken over de dood. Zijn ze bang? Zien ze het als iets moois wat bij het leven hoort? Drie ‘Verhalendames’ typten bij de eerste opvoering op ouderwetse typemachines op maat een (afscheids-)gedicht. Voor de bezoekers zelf of voor een van hun dierbaren.