Caligula – Albert Camus

Caligula van Toneelschuur Producties is in april en mei 2013 in theaters in Nederland opgevoerd.

 

Als zijn zus en geliefde Drusilla sterft, ontsteekt een storm in het hoofd van de jonge keizer Caligula. Hij wordt getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven. Caligula onderwerpt zijn onderdanen aan een gruwelijk experiment: leven in het licht van de dood. Voor zijn volgelingen wordt Caligula steeds waanzinniger. Maar is hij werkelijk waanzinnig, of juist een angstaanjagend eerlijk heerser die weigert te huichelen? als een chirurg, gewapend met videocamera’s als instrumenten, begint hij aan zijn ‘sectie op de ziel’.

Cast
caligula_toneelschuur_producties

 

Thibaud Delpeut regisseerde eerder o.a. Blasted, Nacht (2010), 4.48 Psychosis en  Freule Julie bij/ of in samenwerking met Toneelschuur Producties en de TA-2 (Toneelschuur Producties/ Toneelgroep Amsterdam) producties Britannicus, Antigone-Kreon-Oidipous en Al Mijn Zonen (selectie Nederlands Theater Festival 2011). In 2012 regisseerde hij bij Toneelgroep Amsterdam Nora. Sinds september 2013 is Thibaud Delpeut als artistiek directeur verbonden aan De Utrechtse Spelen.

Vincent van der Valk (Caligula) studeerde na zijn middelbare school een jaar aan de toneelschool Circle in the Square in New York. Daarna volgde hij de Toneelacademie Maastricht waar hij in 2010 afstudeerde. Vincent was eerder in de Toneelschuur producties POLAROIDS en Speeldrift te zien en speelde bij NTGent in o.a. Het meisje dat teveel van lucifers hield en Olifant Jezus.  Onlangs speelde hij bij Toneelgroep Oostpool in Het Proces en in The Fairy Queen, een coproductie van De Veenfabriek/Nationale Reisopera. Naast acteur is Vincent ook toneelschrijver.

Wendell Jaspers (Caesonia) studeerde in 2003 af aan de Fontys Academie voor Drama te Eindhoven. Sindsdien speelde zij bij het Nationale Toneel (Heksenjacht, Thuisreis, Entr’acte) en werkte ze veelvuldig samen met Madeleine Matzer (Tij, Knielen op een bed violen, Hokwerda’s Kind (nominatie Colombina), MARILYN MONROE: Diamonds are a girls best friend) (nominatie Theo d’Or). Na een succesvolle samenwerking met Thibaud Delpeut in zijn afstudeervoorstelling Entr’acte, speelde Wendell in zijn locatievoorstelling Nacht,  4.48 Psychosis (selectie  Nederlands Theater Festival 2013) en de titelrollen in Freule Julie en Medea. Verder speelde Wendell in Kat op een heet zinken dak, het regiedebuut van Jacob Derwig bij TA-2 (Toneelgroep Amsterdam) en Toneelschuur Producties. Onlangs speelde zij in Tsjechov en Kwartet  bij Toneelgroep Oostpool.

Martijn Nieuwerf (Cherea) is in 1990 een van de oprichters van toneelgezelschap ’t Barre Land. Met dat gezelschap maakte hij meer dan 50 voorstellingen, waaronder Hamlet, Faust Twee, Hoofd zonder wereld, Torquato Tasso, Langs de grote weg en De laatste dagen der mensheid,  waarvoor hij in 2009 werd genomineerd voor de Arlecchino. Voor ’t Barre Land vertaalde Martijn ook toneelteksten als Rosencrantz & Guildenstern are dead, Faust Twee, Het belang van Ernst, Een ideale echtgenoot en Eindspel. Bij zijn afstuderen ontving Martijn de Top Naeff Prijs; voor zijn spel in de speelfilm Linoleum (2008) van Marcel Visbeen werd hij op het van Los Angeles International Film Festival bekroond met de prijs voor de beste bijrolacteur.

Bram Gerrits (Helicon) speelde eerder onder regie van Thibaud Delpeut in de voorstellingen Medea en Nacht. Verder speelde Bram Gerrits onder andere bij De Utrechtse Spelen, Het Houten Huis en Productiehuis Brabant.

Ward Kerremans (Scipio) studeert aan de Toneelacademie Maastricht, en zal naar verwachting in 2014 afstuderen. Ward speelde de hoofdrol in de voorstelling Casus Orestes van Toneelgroep Maastricht (Regie: Bram Jansen). In België werd hij bekend en populair  door zijn rol in de  VTR tv novelle LouisLouise.