Ashes to Ashes

Ashes to Ashes van Toneelschuur Producties is in mei en juni 2013 in theaters in Nederland opgevoerd. Meer informatie over de voorstellingen van Toneelschuur Producties klik hier

Ashes to Ashes van Harold Pinter

In  een kamer met uitzicht op een tuin vertelt Rebecca aan  Devlin over een man met wie zij een sadomasochistische verhouding lijkt te hebben gehad. Zij hield van hem, maar ze beschrijft ook hoe gewelddadig hij was. Devlin lijkt haar therapeut, maar hij blijkt haar echtgenoot te zijn  en aan het eind de man die Rebecca beschrijft…

Ashes to Ashes, geschreven door Harold Pinter, is een ogenschijnlijk ingetogen voorstelling met een zeer gewelddadige en onrustbarende ondertoon.

Harold Pinter (1930 – 2008) was een all round theaterman: acteur, regisseur en schrijver. Ook schreef  hij  gedichten en bewerkte romans tot filmscripts. Al in zijn allereerste stukken, eind jaren vijftig, klonk een volstrekt eigen stem die aanvankelijk door kritiek en publiek werd afgedaan als onbegrijpelijk en bizar. Ashes to Ashes (1996) is een van zijn laatste stukken. We zijn getuige van een gesprek tussen een man en een vrouw, een echtpaar.  Het is avond, ze zijn thuis. Hij probeert toegang te krijgen tot haar gedachten, gevoelens en herinneringen. Hij kan niet leven met de tegenstrijdigheden, de losse eindjes, de afstand die zij hem te bieden heeft. Als publiek delen wij zijn onzekerheid en ook de irritatie en de verwondering die zij met haar fragmentarische conversatie oproept. Wil zij niet anders of kan zij niet anders? Haar bewustzijn lijkt bepaald te worden door het collectieve geheugen van de gruwelen van de twintigste eeuw: oorlog, vernietiging, uitbuiting, vluchtelingenstromen. Pinter is van mening dat de gewelddaden uit het verleden hun plaats opeisen in het heden. Ze bepalen onze relaties, ze zijn aanwezig in onze intiemste momenten en scheppen daar een afstand  die niet te overbruggen is.

 

Cast

ashes-to-ashes scenefoto

Olivier Diepenhorst (1984)  studeerde in de zomer 2013 af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.Rijkemanshuis (met o.a. Jessie Wilms en Sander Plukaard) was zijn eerste afstudeervoorstelling. Zijn tweede afstudeervoorstelling Berenice was in juni op het ITs International Theater Studentenfestival te zien en werd bekroond met de ITS Ton Lutz Award voor meest veelbelovend regietalent. “Deze regisseur heeft een verhaal te vertellen, hij daagt het publiek uit na te denken en stimuleert zijn acteurs tot wonderbaarlijk, emotioneel spel. De jury herkent een groot talent in hem en een belofte voor de toekomst.