Who’s afraid of Virginia Woolf?

Na een feestje op de universiteitscampus komen Martha en George (Maria Kraakman en Jacob Derwig) laat op de avond thuis. Al snel blijkt dat Martha het jonge stel Nick en Honey (Sanne den Hartogh en Kirsten Mulder) heeft uitgenodigd voor een drankje. Wat volgt is een virtuoos slagveld waarin alle idealen en dromen van de vier aanwezigen zwaar op de proef worden gesteld. In een harde en cynische wereld lijkt de hang naar schoonheid de enige kans tot overleven. En wie durft er te leven zonder dromen?

Edward Franklin Albee III, geboren op 12 maart 1928, ontving zijn naam, twee weken nadat hij als vondeling was afgegeven, van zijn adoptieouders, een steenrijk New Yorks stel. Zijn vader, Reed A. Albee, was de erfgenaam van een vaudevilletheaterimperium. Zijn moeder, Frances Albee, gebruikte Reeds geld voor paardrijden, drank en bezoekjes afleggen. Edward Albee heeft zijn natuurlijke moeder – de vader was verdwenen – nooit gekend. Albee groeide op in kasten van huizen in de lommerrijke buitenwijken van New York en werd met de Rolls-Royce naar school gebracht, maar voelde nooit genegenheid van of voor zijn ouders. In huis werd veel geruzied. Hij werd opgevoed door een kindermeisje dat hem meenam naar het theater. Samen met zijn oma van moeders kant, die inwoonde, en een schoolvriendje, was zij de enige met wie Albee een enigszins humane relatie had. Edward Albee is een beroemde Amerikaanse toneelschrijver die, hoewel hij vier keer de Pulitzerprijs won voor andere stukken, vooral wereldfaam verwierf met Who’s Afraid of Virginia Woolf? uit 1962. Hij woont en werkt in New York.


 

Speeldata

De theatertour is afgerond.

Prijzen
Who's Afraid of Virginia Woolf - Toneelschuur Producties

Who’s afraid of Virginia Woolf ( Erik Whien, Toneelschuur Producties/Toneelgroep Oostpool): Jacob Derwig krijgt de Louis d’Or voor zijn rol. Uit het juryrapport: ‘Jacob Derwig is als George vilein, bot, charmant, geestig en door en door geloofwaardig. De jury meent dat het eigenstandige karakter van Derwig terug is te zien in zijn rollen, zeker nu ook weer in deze rol, onder regie van Erik Whien. Hij bewijst met die prestatie opnieuw een grootse en unieke acteur te zijn; één die schept in plaats van invult.’

Who’s afraid of Virginia Woolf ( Erik Whien, Toneelschuur Producties/Toneelgroep Oostpool): Kirsten Mulder wint de Colombina 2014 (prijs voor de beste vrouwelijke bijdragende rol) voor het neerzetten van Honey waarmee ze volgens de jury “op verbluffende wijze komische tegenkleur biedt” aan het steekspel dat George en Martha bij elkaar houdt: ‘Mulder overtuigt door een ongekende timing en heerlijk maffe mimiek.’
Regie: Erik Whien studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Na zijn afstuderen werkte hij o.a. als regisseur bij Toneelschuur Producties en maakte o.a. de voorstellingen Narziss&Goldmund en BERGEN. De afgelopen vijf jaar werkte hij als vaste huisregisseur bij Toneelgroep Oostpool. Daar regisseerde hij o.a. Van de brug af gezienWachten op GodotDe MisantroopBoiling FrogTill the fat lady sings en Tsjechov. Als acteur was Erik Whien o.a. te zien in voorstellingen van Toneelgroep Oostpool (o.a.Hamlet en Spectaculaire voorstelling) en de Warme Winkel.Vanaf dit seizoen is hij één van de vaste makers bij Toneelschuur Producties. In seizoen 2014-2015 regisseert hij Oom Wanja van Anton Tsjechov bij Toneelschuur Producties.

Spel:Jacob Derwig, Maria Kraakman, Kirsten Mulder en Sanne den Hartogh