HET LIJDEN VAN DE JONGE WERTHER

Regie: Eline Arbo

‘Kan idealisme zonder fundamentalisme?’ – Eline Arbo

Tijdens zijn verblijf op het platteland wordt Werther hevig verliefd op Lotte, een meisje dat al verloofd is met Albert. Hij gooit zijn hartstocht volledig in de strijd. Wanneer zijn liefde voor Lotte onbeantwoord blijft, ziet hij geen andere uitweg dan de dood. Goethes eerste roman is na zijn publicatie in 1774, te midden van de Sturm und Drang-periode, direct een ongekend succes en leidt tot een heuse ‘Werther-Fieber’ onder jongvolwassenen: mannen kleden zich identiek aan hun held en een golf van zelfmoorden raast door Europa.

Eline Arbo is een nieuwe maakster bij Toneelschuur Producties. Zij studeerde in de zomer van 2016 af aan de Regie Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en viel daar op met haar afstudeervoorstellingen Manifesten en Antigone. Arbo onderzoekt in haar voorstellingen sociaal maatschappelijke thema’s via eigenzinnige concepten. Voor haar eerste voorstelling bij Toneelschuur Producties bewerkt zij nu de klassieke roman Het lijden van de jonge Werther van Goethe.

 


Eline Arbo over ‘Het lijden van de jonge Werther’

Ik ben gefascineerd door de stelligheid van Werther om het gevoel als richtlijn voor zijn handelen te gebruiken. Hij is volhardend in zijn houding – met de dood tot gevolg. Is hij een hysterische egoïst of ligt er juist kracht in Werthers irrationele levenswijze? Juist die spanning tussen gevoel en verstand vind ik interessant en wil ik in deze voorstelling onderzoeken.

In gesprek met Eline (interview in pdf)

SPEELLIJST
2017
do 21 t/m za 23 sept Toneelschuur Haarlem
(première 23 sept)
wo 28, do 29 sept Theater Kikker Utrecht
vrij 6 okt Theater aan het Spui
wo 18, do 19 okt Theater Bellevue Amsterdam

 

Try outs in Toneelschuur Haarlem altijd € 12


CREDITS

regie en bewerking Eline Arbo tekst Johann Wolfgang von Goethe met Diewertje Dir, Sander Plukaard, Victor IJdens decor Juul Dekker kostuums Sarah Nixon licht Varja Klosse dramaturgie Thomas Lamers met dank aan Sofie de Wilde foto Annaleen Louwes 


OVER ELINE ARBO

Eline Arbo is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 succesvol afrondde.

In haar afstudeerjaar maakte Arbo de voorstelling Manifesten, een muzikale en speelse voorstelling over wat het betekent om in iets te geloven. Haar tweede afstudeervoorstelling Antigone van Sofocles ging over hoe je idealisme tot actie kunt brengen, en was een beeldende en theatrale versie van de oude klassieker. Tijdens dit afstudeerjaar liep zij ook stage bij Toneelgroep Amsterdam bij de voorstelling Het jaar van de kreeft van Hugo Claus, geregisseerd door Luk Perceval. In oktober 2016 maakte Eline Arbo in het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties de voorstelling Søster.


Foto: Steef Fleur