TROJE TRILOGIE

In Troje was ik iemand. (Andromache in Troje Trilogie)

Troje Trilogie vertelt de mythe van de Trojaanse oorlog gezien vanuit Andromache, de vrouw van de Trojaanse leider Hector. In drie delen volgen we hoe haar leven door oorlog is getekend: het verhaal van een vrouw die te maken krijgt met liefde, jaloezie, verraad en geweld. Niet in chronologische volgorde verteld, maar als een reis terug in de tijd, van gevolg naar oorzaak. Troje Trilogie is een theaterbelevenis, drie uur lang toptoneel.

De Troje Trilogie werd in 1994 voltooid en destijds opgevoerd door Theater van het Oosten en geselecteerd voor Het Theaterfestival. Terpstra ontving voor zijn tekst de Taalunie Toneelschrijfprijs, het stuk is in diverse talen vertaald en staat in de Top 100 van Nederlandse toneelstukken. Na 22 jaar is het legendarische epos van Koos Terpstra opnieuw in het theater te zien, nu in de regie van Paul Knieriem.

Deel 1 Andromache: waarom Andromache de bruid van haar meester zou kunnen hebben vermoord
Deel 2 Neoptolemos: waarom Andromache een kind kreeg van de man die haar zoontje vermoordde
Deel 3 Troje: waarom Andromache haar man niet duidelijk kon maken dat helden niet bestaan


 

 


CREDITS

Troje Trilogie is een voorstelling van Toneelschuur Producties, tekst Koos Terpstra regie Paul Knieriem dramaturgie Pol Eggermont dramaturgie-assistent Joran de Groot met Keja Klaasje Kwestro, Loek Peters, Janneke Remmers, Oda Spelbos, George Tobal decor Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek licht Coen Schut kostuums Jorine van Beek foto Annaleen Louwes.


SCENEFOTO’S

Credit: Sanne Peper


REPETITIEFOTO’S

Credit: Roos Trommelen

TROJE TRILOGIE KOMT TERUG!

Op vrijdag 8 september is Troje Trilogie voor één avond terug in de Toneelschuur Haarlem. Reserveer nu nog je kaarten als je dit niet wilt missen.

Reprise tournee

di 12 sept Theater aan het Spui Den Haag
wo 13 sept Theater Kikker Utrecht (Kikker Kiest Festival)
vr 15 sept Theater Bellevue Amsterdam (NL Theater Festival)
za 16 sept Theater Bellevue Amsterdam (NL Theater Festival)

 

SELECTIE NEDERLANDS THEATER FESTIVAL 2017

de Nederlandse Toneeljury:
Wat een geweldig idee om deze trilogie van Koos Terpstra weer op te voeren, en wat een overdonderende uitvoering; vol grote emoties, brede regiebewegingen, en pijnlijk-scherp samenspel. We zitten als toeschouwers dicht op de huid van de belangrijkste personages. Het is net alsof we steeds verder inzoomen; elk van de drie delen van de trilogie zet een stap terug in de tijd, en voert ons stukje bij beetje dieper in de zielen van de hoofdrolspelers van dit tijdloze drama.

 


IN DE PERS

quote-2

 

“In de ijzersterke acteursregie van Paul Knieriem overtuigt Troje Trilogie 22 jaar later nog altijd” | 4 ★★★★ NRC Handelsblad | 24 oktober 2016

“ruim drie uur spannend teksttheater” | 4 ★★★★ Volkskrant | 24 oktober 2016

“Prettig veel vaart en humor zit erin, dankzij Knieriems onopgesmukte regie” | 4 ★★★★ Parool | 22 oktober 2016

“prachtige prestaties […] klopt tot in de kleinste details.” | 4 ★★★★ Theaterkrant | 21 oktober 2016

“Echt alles klopt in de Troje Trilogie”Haarlems Dagblad | 21 oktober 2016


VOORPUBLICITEIT

‘Een portret van de mensheid en het eeuwig falen’ | Interview met regisseur Paul Knieriem in NRC Handelsblad (Blendle) | 19 oktober 2016

‘Troje Trilogie is onverwoestbaar’ | Interview met regisseur Paul Knieriem in Trouw (Blendle) | 18 oktober 2016


SPEELLIJST
 2016
za 15 t/m za 22 okt Toneelschuur Haarlem
(première: do 20 okt)
do 27 okt Harmonie Leeuwarden
vr 28 okt Theater De Veste Delft
za 29 okt Chassé Theater Breda
di 1 nov Parkstad Limburg Theaters Heerlen
wo 2 nov Schouwburg Amstelveen
do 3 & vr 4 nov Theater aan het Spui Den Haag
do 10 nov Zwolse Theaters
vr 11 & za 12 nov Grand Theatre Groningen
wo 16 & do 17 nov Stadsschouwburg Utrecht
vr 18 & za 19 nov Verkadefabriek Den Bosch
wo 23 t/m za 26 nov Theater Bellevue Amsterdam
do 1 dec Podium Hoge Woerd Utrecht
vr 2 & za 3 dec Rotterdamse Schouwburg
do 8 dec Energiehuis, Schouwburg Kunstmin Dordrecht
vr 9 dec De Lawei Drachten
za 10 dec Stadstheater Arnhem
di 13 dec Speelhuis Helmond
wo 14 & do 15 dec Toneelschuur Haarlem

DINEER ALS DE OUDE GRIEKEN

Schuif op 14 en 15 december in Haarlem aan bij de Trojaanse Tafel. U geniet van een 3-gangen maaltijd in Griekse stijl (incl. glas wijn) in het Toneelschuurcafé voor slechts € 25,-.

Inloop: 17.30 uur | aanvang diner: 18.00 uur.

U reserveert voor het diner door deze bij aanschaf van uw kaarten toe te voegen aan uw winkelmandje.


PAUL KNIERIEM OVER TROJE TRILOGIE

‘Na Am Ziel, Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) en Schijn Bedriegt, alle drie in zekere zin tragikomische huiskamerstukken, heb ik veel zin om eens een groots klassiek verhaal te regisseren. Rauw, agressief en emotioneel. Troje Trilogie biedt mij die uitdaging. Het stuk leest als een droom, of als een nachtmerrie eigenlijk. Een die je je ergste vijand niet toewenst. Grootmoedig slaat Andromache zich door deze nachtmerrie heen, maar wij weten dat het niet goed zal aflopen.’


CAST

Keja Klaasje Kwestro (1988) speelde vorig seizoen in De Gelaarsde Poes van het Ro Theater, Uit diep blauw in regie van Daria Bukviç en in de gelauwerde jeugdvoorstelling De Tantes van de Toneelmakerij, regie Paul Knieriem. Keja Klaasje is ook te zien Emilia Galotti van Toneelschuur Producties / Toneelgroep Amsterdam  later dit seizoen.

Loek Peters (1974) was tot 2008 vaste acteur bij het Noord Nederlands Toneel waar hij vorig seizoen terug was in De Twaalf Gezworenen. Hij werd genomineerd voor een Gouden Kalf in 2008 voor beste mannelijke bijrol in de speelfilm Het Echte Leven. Loek speelt de rol van Berry in de televisieserie Penoza.

Janneke Remmers (1981) speelde de afgelopen seizoenen bij Dood Paard in Queens en Botox Angels. Ook zij werkte eerder met Paul Knieriem in de voorstelling De Vriend N.V. van Opium voor het Volk. Janneke speelt nu de rol van Andromache in de Troje Trilogie.

Oda Spelbos (1964) speelde vanaf de jaren tachtig bij diverse theatergezelschappen. De laatste jaren in een aantal vrije producties. Met Paul Knieriem werkte zij eerder in de De Vriend N.V. Op televisie is Oda al jaren te zien als Marion Dreesen in de politieserie Flikken Maastricht. Oda speelde Andromache in de oerversie van de Troje Trilogie, nu speelt zij de rol van Hecabe de schoonmoeder van Andromache.

George Tobal (1986) samen met Eran-Ben Michaël spelen zij George en Eran lossen de wereldvrede op (in drie delen) bij Theater Rast. Op televisie is George o.a. te zien in Project Orpheus en eerder in de serie Noord/Zuid van Paula van der Oest.


OVER DE DRIE DELEN

De Troje Trilogie werd in 1994 voltooid en destijds opgevoerd door Theater van het Oosten en geselecteerd voor het Theaterfestival. Koos Terpstra ontving voor zijn tekst de Taalunie Toneelschrijfprijs en het stuk is in diverse talen vertaald. Deel een Andromache ging in 1989 in première in de Toneelschuur. Nu, 22 jaar later, gaat de volledige Trilogie opnieuw in première in de Toneelschuur, met Oda Spelbos in de rol van Hecabe, de schoonmoeder van Andromache. In de oerversie uit de jaren negentig speelde zij Andromache in het tweede en derde deel van de trilogie. 

Andromache, het eerste deel, speelt acht jaar na de Trojaanse Oorlog. Het tweede deel Neoptolomos, een paar maanden na de oorlog en het derde deel Troje, een jaar voor de val van Troje. In het eerste deel is Andromache een wrekende moordenares. In het tweede deel is zij een gewonnen oorlogsbuit die een uitweg zoekt, een nieuw perspectief om met het leven door te gaan. En in het derde deel is zij een vrouw die haar man probeert weg te houden van eer en plicht, van een heldendood.

De Troje Trilogie van Koos Terpstra is een van de Top 100 Nederlandse toneelstukken die deel uitmaakte van de in 2014 opgestelde longlist in het kader van 50 jaar Theaterwetenschap. Uit deze lijst heeft regisseur Paul Knieriem de legendarische trilogie gekozen. Het is voor Knieriem zijn vierde voorstelling bij Toneelschuur Producties na Am Ziel, Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) en Schijn Bedriegt. Knieriem treedt in 2019 aan als artistiek leider van jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij.