STILTE

“Wij zouden eens een hele nacht met elkaar moeten praten, jongen, jij en ik. Over van alles. Maar daar komt nooit iets van. En nu zijn er andere dingen die gedaan moeten worden.”

Hein van der Heijden en Tamar van den Dop spelen de ouders van een gezin dat – aangetast door ziekte, alcohol en financiële malaise – volledig uit elkaar dreigt te klappen. Hun jongste zoon John, een dichter, keert na maanden van afwezigheid ineens terug in het Standaardhotel, het familiebedrijf. Hij is vastbesloten de problemen binnen het gezin voor eens en voor altijd op te lossen.

Stilte is een duistere voorstelling over waanzin en destructie, maar die eindigt in een hartverscheurende kreet om liefde en verzoening.

Olivier Diepenhorst is een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. Hij ontving de ITs Ton Lutz Award voor zijn afstudeervoorstelling Berenice in 2013. In het voorjaar van 2014 maakte hij bij Toneelschuur Producties het geprezen Ashes to Ashes van Harold Pinter.


CAST & CREW

Spel Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Sander Plukaard, Chiem Vreeken, Anne-Chris Schulting
Regie Olivier Diepenhorst

Tekst: Lars Norén

Vertaling: Karst Woudstra

Dramaturgie Thomas Lamers

Decor Lisanne Hakkers

Kostuums: Esmee Thomassen

Licht: Coen Schut

Geluidsontwerp: Pim van de Heuvel

Met dank aan: Marc Warning, Rob Klinkenberg, New Fysic, Chris Nietvelt

 

SPEELLIJST

Stilte -Toneelschuur Producties

do 19 t/m do 26 mrt Toneelschuur Haarlem

vr 27 mrt LUX Nijmegen

za 28 mrt Theater Ins Blau Leiden

vr 3 apr Corrosia theater Almere

wo 8 t/m vr 10 apr Theater aan het Spui Den Haag

za 11 apr Theater De Lieve Vrouw Amersfoort

di 14 apr Theater aan het Vrijthof / Ainsi Maastricht

wo 15 t/m za 18 apr Theater Bellevue Amsterdam

wo 22 apr Musis Sacrum Schouwburg Arnhem

do 23 apr Rotterdamse Schouwburg

vr 24 apr Stadstheater Zoetermeer

di 28 & woe 29 apr Theater Kikker Utrecht

vr 1 & za 2 mei Toneelschuur Haarlem 


Uit de pers

“Het is knap hoe Diepenhorst dat verstikkende gevoel op de zaal weet over te brengen. Het liefst wil je ontsnappen aan deze familieperikelen, maar een onverklaarbare kracht houdt je aan de stoel genageld.” (Telegraaf)

“Regisseur Olivier Diepenhorst vertaalt de spanningen in sterke beelden. De acteurs zijn op dreef met naturalistisch emotioneel spel.” (NRC)

“Zwartgallige Norén voortreffelijk gespeeld. Donkere voorstelling, die eindigt met een heel klein beetje hoop”. (Haarlems Dagblad)

“Stilte intrigeert. Diepenhorst is een acteursregisseur, en een goeie ook. Zijn spelers maken van de onsympathieke personages levensechte mensen voor wie je toch enige deernis voelt.” (het Parool)

“Vijftal sterke acteurs. Mooi en veelzijdig spel. Van der Heijden speelt de vader op volle energie en met harde schakels: poeslief, gevaarlijk boos, kwetsbaar, intens verdrietig. Plukaard toont zich een interessant acteur. Van den Dop weet een subtiele hysterie in haar spel aan te brengen. Chiem Vreeken weet op onverwachte momenten te verrassen. Anne-Chris Schulting weet haar rol als de huishoudster krachtig te brengen.” (Theaterkrant)

“Deze rol zit Van der Heijden als gegoten.” (Volkskrant)