IVANOV

Regie: Nina Spijkers

Regietalent Nina Spijkers (Phaedra’s Love, Don Carlos) kiest voor een klassieker van Tsjechov, maar zet deze naar haar eigen hand met een enorme hoeveelheid energie en humor. Een Tsjechov om naar uit te kijken met Roeland Fernhout in de titelrol en verder met o.a. Hajo Bruins, Wendell Jaspers, Xander van Vledder en Tijn Docter.

Ivanov is een Russische landeigenaar, die voelt dat het leven hem door de vingers glipt. Hij heeft geen doel in het leven en heeft schulden gemaakt. Hij is ongelukkig en zijn vrouw is stervende. Hij zoekt afleiding en reuring bij de buren en hun prachtige dochter, Sasja, die totaal voor hem valt. Zijn omgeving probeert hem te herinneren aan zijn verantwoordelijkheden richting zijn vrouw en landgoed. Maar Ivanov voert een groter gevecht; namelijk een gevecht tegen de zwaarmoedigheid.

Jij bent een goeie vent, intelligent ook, maar je mist iets. Je hebt geen panache, weet je. Jij bent een medisch geval, een klinische droeftoeter. Je zou het eens groots moeten aanpakken, zodat iedereen ervan staat te kijken.” (uit: Ivanov)

 

NINA SPIJKERS

Nina Spijkers is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. In 2014 studeerde zij succesvol af aan de Regie Opleiding aan de Theaterschool Amsterdam met de voorstelling Kwartet. In 2015 won Nina de Top Naeff Prijs, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovende studenten. De Top Naeff Stichting prees Spijkers met name vanwege haar tekstbehandeling: ‘De taal van Müller, Büchner, Shakespeare breng jij tot leven in het heden. Je houdt van taal, maar gebruikt de woorden om er een belevenis van te smeden.’ In 2015 debuteerde zij bij Toneelschuur Producties met een succesvolle regie van Phaedra’s Love van Sarah Kane. In het voorjaar van 2016 regisseerde zij  een eigenwijze versie van Friedrich Schiller’s Don Carlos waarmee zij ook genomineerd werd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016.

steeffleur_ninaspijkers-toneelschuur-lr_002

 

Credit: Steef Fleur

SELECTIE NEDERLANDS THEATER FESTIVAL 2017

de Nederlandse Toneeljury:
Spijkers toont wederom haar talent in het regisseren van een klassieker. Ivanov, in een mooie bewerking van Casper Vandeputte en Spijkers zelf, heeft vaart, humor en een fantastisch acteursensemble. Het spelplezier spat er vanaf. Sterke regievondsten (personages die hun opkomst aankondigen door een voet, hand of voorwerp door een gordijn te steken), een benauwd mooi decor en te midden daarvan een door Roeland Fernhout prachtig triest vertolkte Ivanov.


 

PERS

‘Met haar sprankelende enscenering maakt regisseur Nina Spijkers van Ivanov een modern en urgent stuk zoals je zelden ervaart’ ★★★★ Volkskrant

‘Fernouts Ivanov is mysterieus, grillig, charmant en maniakaal wanhopig.’ ★★★★ Parool (Blendle)

‘De vlotte bewerking en de vaart geven de regie vleugels. Het spelplezier spat ervan af.’ ★★★ NRC Handelsblad

‘Een feest om naar te kijken.’ Noordhollands Dagblad


SPEELLIJST
za 25 feb t/m za 4 mrt Toneelschuur Haarlem
(première: do 2 mrt)
do 9 mrt Theater De Lieve Vrouw Amersfoort
vr 10 mrt Theater De Vest Alkmaar
za 11 mrt Schouwburg Amstelveen
di 14 & wo 15 mrt Theater Kikker Utrecht
vr 17 t/m zo 19 mrt Theater Bellevue Amsterdam
wo 22 mrt De Goudse Schouwburg Gouda
do 23 mrt De Harmonie Leeuwarden
za 25 mrt Theater De NWE Vorst Tilburg
di 28 & wo 29 mrt Rotterdamse Schouwburg
vr 31 mrt Speelhuis Helmond
di 4 & wo 5 apr Theater aan het Spui Den Haag
vr 7 apr Stadstheater Arnhem
di 11 apr Theater De Veste Delft
d0 13 apr LUX Nijmegen
vr 14 & za 15 apr Toneelschuur Haarlem

 


CREDITS

tekst Anton Tsjechov bewerking Casper Vandeputte regie Nina Spijkers met Roeland Fernhout, Hajo Bruins, Wendell Jaspers, Xander van Vledder, Tijn Docter, Minne Koole, Nimuë Walraven  decor Katrin Bombe kostuums Bernadette Corstens licht Casper Leemhuis geluidsontwerp Timo Merkies regie-assistentie Belle van Heerikhuizen met dank aan Martine Manten foto Annaleen Louwes


NINA SPIJKERS OVER IVANOV

“De personages van Tsjechov verlangen altijd extreem naar iets; liefde, verhuizen, geld, erkenning of in ieder geval verandering. Maar de mogelijkheden op het Russische platteland waren beperkt en dit leidde tot stilstand. Deze Ivanov gaat juist over het gevecht daartegen. Onze wereld raast. Overal is beweging. Overal is geluid. Overal is noodzaak. Overal zijn mensen. Overal zijn schermen. Onze wereld is er een die over je heen dendert als je niet uitkijkt. Wij staan niet stil omdat we niets kunnen, wij willen niets omdat er teveel kan. Ivanov is als een plant die teveel water krijgt en daardoor verzuipt.