DE HUISBEWAARDER

regie: Paul Knieriem

‘Hoe ver ga je in het helpen van een vreemde? En hoe lang moet de vreemdeling dankbaar blijven voor die hulp? – Paul Knieriem

Aston is niet helemaal goed bij zijn hoofd. Na een langdurig verblijf in een gesticht is zijn blik op de realiteit troebel geworden. Hij functioneert, in meer of mindere mate, als klusjesman en assistent van zijn jongere broer Mick, bij wie hij in huis woont. Het onderscheid tussen fictie en realiteit kan Aston allang niet meer maken. Dat geldt ook voor het inschatten van mensen en situaties. Op een dag loopt hij de zwerver Davies tegen het lijf. Hij heeft medelijden met de oude man en biedt hem een plek aan om te slapen. Maar wie is deze man? Is hij wel wie hij zegt dat hij is? En wat is hij van plan?

De Huisbewaarder (The caretaker, 1960) is een van de bekendste stukken van Nobelprijswinnaar Harold Pinter (1930-2008) en betekende zijn doorbraak als toneelschrijver. In regie van Paul Knieriem wordt het een zwart-komische voorstelling over medemenselijkheid.

 

foto: Annaleen Louwes


Paul Knieriem over De Huisbewaarder

Op een of andere manier had ik altijd een beetje een ouderwets beeld van Pinter: realistisch huiskamertoneel met veelbetekenende stiltes die veel suggereren maar weinig betekenen. Toen ik De Huisbewaarder recentelijk weer herlas, vond ik het veel donkerder, zwarter, bijna een nachtmerrie, een psychotische trip. Maar op een vreemde, absurdistische manier ook grappig. René van ‘t Hof is de perfecte acteur voor de rol van Davies. Hij weet met enkele kleine bewegingen hele werelden op te roepen, en hij balanceert in zijn spel altijd op de grens van komedie en tragedie. Jan-Paul Buijs en Lowie van Oers vind ik twee van de meest getalenteerde acteurs van hun generatie. Ze zijn fijnzinnig, intelligent en gevoelig.

In gesprek met Paul (interview in pdf)

SPEELLIJST
2017
za 21 t/m za 28 okt Toneelschuur Haarlem
(première 26 okt)
di 31 okt Theater De Veste Delft
wo 1 nov Musis Stadstheater Arnhem
vrij 3 nov Stadsschouwburg Groningen
za 4 nov De Lawei Drachten
wo 8 nov Schouwburg Ogterop Meppel
do 9 nov De Lieve Vrouw Amersfoort
vrij 10 nov Kunstmin Dordrecht
za 11 nov Corrosia Almere
di 14 nov Goudse Schouwburg
wo 15 nov De Harmonie Leeuwarden
vrij 17 nov Schouwburg Amstelveen
di 21 nov Theater Ins Blau Leiden
do 22 nov Zwolse Theaters
do 23 t/m za 25 nov Toneelschuur Haarlem
di 28, wo 29 nov Theater aan het Spui
do 30 nov, vrij 1 dec Rotterdamse Schouwburg
za 2 dec Speelhuis Helmond
wo 6 dec Parkstad Limburg Theaters
vrij 8 dec Podium Hoge Woerd
za 9 dec Verkadefabriek Den Bosch
wo 13, do 14 dec Stadsschouwburg Utrecht
vrij 15 dec LUX Nijmegen
za 16 dec Theater De Vest Alkmaar
di 19 t/m za 30 dec Theater Bellevue Amsterdam

 

Try outs in Toneelschuur Haarlem altijd € 12


CREDITS

regie Paul Knieriem tekst Harold Pinter vertaling Magne van den Berg met Jan-Paul Buijs, René van ’t Hof, Lowie van Oers dramaturgie Pol Eggermont decor Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek kostuums Bernadette Corstens foto Annaleen Louwes


OVER PAUL KNIERIEM

Paul is afgestudeerd aan de Regie Opleiding in Amsterdam in 2007. Hij is als regisseur verbonden aan de Toneelschuur èn jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij. In 2019 zal hij Liesbeth Colthof opvolgen als artistiek leider van De Toneelmakerij.

Eerdere voorstellingen bij Toneelschuur Producties waren: Leonce en Lena, Szymborska! (coproductie Theaterzaken Via Rudolphi), Am Ziel, waarvoor Marlies Heuer de Theo d’Or 2012 voor beste vrouwelijke hoofdrol won en welke werd geselecteerd voor Het Theater Festival 2012, Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) welke werd geselecteerd voor Het Nederlands Theater Festival 2014 en het internationale festival ‘New plays from Europe” in Wiesbaden, René van ’t Hof werd genomineerd voor de Louis d’Or. In 2014 regisseerde Paul Schijn Bedriegt. In het najaar van 2016 regisseerde hij Troje Trilogie van Koos Terpstra. Ook deze voorstelling werd geselecteerd voor Het Nederlands Theater Festival.

Foto: Steef Fleur