HET LEVEN IS DROOM

Regie: Olivier Diepenhorst

Een mystieke, muzikale voorstelling over een kroonprins, die niet weet dat hij kroonprins is. Naar het literaire meesterwerk uit de Spaanse Gouden Eeuw ‘La vida es sueño’ van Pedro Calderón de la Barca.

Bij de geboorte van Sigismund staan de sterren verkeerd en als zijn moeder de bevalling niet overleeft, is het voor zijn vader duidelijk: Om het koninkrijk te beschermen tegen deze tiran in wording laat hij zijn zoon in het diepste geheim opsluiten in een speciaal voor hem gebouwde gevangenis in de bergen. Hier groeit Sigismund op als een geketend beest, onwetend van zijn afkomst. Doordat het land geen directe troonopvolger heeft, wil de koning, voordat hij het land overdraagt aan een verre neef en nicht, nog één ultieme test om te zien of Sigismund zijn beestachtige inborst en de kwade voorspellingen de baas kan zijn. Sigismund mag voor één dag de troon bestijgen, met alle gevolgen van dien…


KIJK
LUISTER

 

ACTEURS DRAGEN VOOR UIT DE TEKST ❚❚ ►


Wat moet je doen als je wakker wordt en de hele wereld blijkt één grote illusie te zijn?
Het leven is droom, van Pedro Calderón de la Barca uit 1635, geldt als het hoogtepunt van het Spaanse baroktoneel. Het is een sprookjesachtig verhaal, maar in de vernuftige verzen klinkt een duistere ondertoon door. Met Het leven is droom wil Olivier Diepenhorst hardop dromen over hoe in roerige tijden zin en richting te geven aan het eigen bestaan. Over de mogelijkheid van vergeving in een wereld die dat eigenlijk niet verdient.


Foto’s: Sanne Peper

IN DE PERS

‘Een aanbeveling: theatraler dan theater wordt het niet’ ★★★★ Volkskrant

‘Toneelfeestje voor de waan van de dag’ ★★★★ Trouw

‘Klaterende verzenwatervallen in plezierig gestoord barokfeest’ ★★★★ Theaterkrant

‘Het leven is droom wordt met bravoure gebracht’ ★★★★ NRC Handelsblad

‘Prachtige vorm versterkt poëtische inhoud in barok drama’ ★★★★ Scenes

‘Uiterst boeiende filosofische komedie vol retorische aforismen en vol poëtische beeldspraak.’ ★★★★ RiRo


‘Een outsider op de troon’ | interview met Titus Muizelaar, Scenes Magazine

‘Bestaat de realiteit wel?’ | interview met Olivier Diepenhorst, Haarlems Dagblad


SPEELLIJST
za 1 t/m za 8 apr Toneelschuur Haarlem
(première: do 6 apr)
wo 12 apr Podium Hoge Woerd Utrecht
do 13 apr Kunstmin Dordrecht
vr 14 apr De Lieve Vrouw Amersfoort
za 15 apr Chassé Theater Breda
do 20 apr De Nieuwe Vorst Tilburg
za 22 apr Schouwburg Amstelveen
ma 24 & di 25 apr Theater Kikker Utrecht
vr 28 t/m zo 30 apr Theater Bellevue Amsterdam
wo 3 mei De Lawei Drachten
za 6 mei LUX Nijmegen
wo 10 mei Rotterdamse Schouwburg
do 11 & vr 12 mei Theater aan het Spui Den Haag
vr 19 & za 20 mei Toneelschuur Haarlem

CREDITS

tekst Pedro Calderón de la Barca vertaling Eric Coenen regie Olivier Diepenhorst met Krisjan Schellingerhout, Julia Akkermans, Joep van der Geest, Titus Muizelaar, Matthijs IJgosse, Tessa de Lange en Bart Bijnens decor Marc Warning kostuums Nicky Nina de Jong licht Casper Leemhuis geluidsontwerp Stan Verberkt geluid Pim van den Heuvel foto Annaleen Louwes


Olivier Diepenhorst over Het leven is droom:
“Ik voel mij altijd aangetrokken tot personages wiens lusten en verlangens ernstig in conflict komen met de sociale context waarin ze moeten opereren. Sigismund heeft zijn leven lang gevangen gezeten, onwetend wie hij is en hoe de wereld in elkaar steekt, hij heeft nooit de kans gekregen een moreel bewustzijn te ontwikkelen. Wanneer hij ineens de mogelijkheid krijgt om te doen wat hij wil, is dat voor hemzelf als voor de maatschappij een keiharde reality check.”


OLIVIER DIEPENHORST

Olivier Diepenhorst is een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. In 2013 studeerde hij af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Nog tijdens zijn opleiding was hij regieassistent bij de voorstellingen Medea (Zeeland Nazomerfestival) en Nora (Toneelgroep Amsterdam), beide in een regie van Thibaud Delpeut. Daarnaast maakte hij met Haarlemse jongeren bij de Toneelschuur Starring #16: Voorjaarsontwaken. Zijn afstudeervoorstelling Berenice werd bekroond met de ITS Ton Lutz Award voor meest veelbelovend regietalent. In het najaar van 2015 regisseerde Olivier o.a. Kirsten Mulder en Martijn Nieuwerf in Smekelingen van Euripides. Met deze voorstelling is hij ook genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016. Het leven is droom is na Ashes to AshesStilte en Smekelingen de vierde voorstelling bij Toneelschuur Producties.

steeffleur_olivier-toneelschuur-lr_001

foto: Steef Fleur