DON CARLOS

 

Nina Spijkers is met haar Toneelschuur productie Don Carlos genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016. Don Carlos is tijdens Het Nederlands Theater Festival nog twee avonden te zien in het Compagnietheater in Amsterdam op dinsdag 6 en 7 september 2016. In totaal zijn er zeven genomineerden, waaronder ook de Toneelschuur productie Smekelingen in regie van Olivier Diepenhorst.Helaas is wegens de beschikbaarheid van de acteurs niet mogelijk om ook Smekelingen te hernemen tijdens het festival.

“…puntgave en opwindende versie van Don Carlos” (**** de Volkskrant)

“Nina Spijkers bevestigt haar gave voor hardcore teksttoneel” (****de Volkskrant)
Alle nadruk ligt terecht op de tekst en het snelle energieke ensemblespel van de acteurs.” (**** de Volkskrant)
“Een zeldzame voorstelling waarin Schillers, vaak lange maar prachtige zinnen, klinken als het meest moderne proza is nu te zien: Don Carlos van regisseuse Nina Spijkers” (**** de Volkskrant)

“Spijkers waait als een frisse wind door de 18de-eeuwse tekst” (****Trouw)
“Het resultaat van die slim gekozen vorm is een vlotte, intrigerende voorstelling die, ook door het scherpe spel van de vier fijne spelers, het denken aanzwengelt en tegelijk laat zien dat de grote klassieke teksten bij een nieuwe generatie regisseurs in meer dan goede handen is.” (****Trouw)

“Knap werk van een vrolijk stemmend theatertalent.”(*** Het Parool)
“Het is een lekker stel spelers bij elkaar” (***Het Parool)

“Liefdesintriges en listen in knap gestileerde enscenering Don Carlos” (Haarlems Dagblad)
“Hoe de acteurs bewegen en de – niet gemakkelijke – taal van Schiller spreken is formidabel: des knapper omdat er zoveel in koor – tegelijk met twee, drie soms zelfs vier personen tegelijk – wordt gesproken” (Haarlems Dagblad)

“Door flink wat te schrappen in de tekst en de cast terug te brengen tot vier acteurs weet Spijkers het stuk naar haar hand te zetten en er een interessante lezing aan te geven.” (***theaterkrant.nl)

“In de bewerking van de jonge regisseur Nina Spijkers (1988) is Don Carlos een talige voorstelling. Met vier acteurs die de rigoureus gesnoeide tekst helder vertolken. Maar Spijkers’ Don Carlos boeit vooral door de verrassende regievondsten.” (RiRo Theaterrecensies)

 

Don Carlos is een tijdloos drama gebaseerd op het toneelstuk van Friedrich Schiller dat recht naar het hoofd, maar vooral recht door het hart schiet.
Friedrich Schillers toneelstuk Don Carlos (1787) speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Maar de jonge regisseuse Nina Spijkers (1988) gebruikt deze klassieker juist om een parallel te trekken naar de geest van revolutie en verandering die nu door de wereld trekt en vooral de rol die haar eigen generatie hierin speelt. Samen met vier jonge acteurs gaat ze het stuk te lijf met de passie en strijdlust die Schiller in hun losmaakt. Resultaat is een tijdloos drama dat niet alleen recht naar het hoofd, maar vooral recht in het hart schiet.

Don Carlos, kroonprins van Spanje, is verliefd op zijn stiefmoeder, die eigenlijk aan hem was beloofd. Zijn vader kaapte haar echter voor Carlos neus weg en trouwde haar, puur om politieke redenen. Carlos rebelleert tegen het politieke en ouderlijke gezag van zijn vader en wordt daarmee een gevaar voor de staat. Als Carlos jeugdvriend Posa hem herinnert aan hun oude idealen, proberen ze samen de strenge Koning Philips te overtuigen van het belang van democratie, vrijheid van godsdienst en vooral vrijheid van denken.

Don Carlos - Toneelschuur Producties, regie: Nina Spijkers foto: Sanne PeperSPEELLIJST

 

di 6 & wo 7 sep
Compagnietheater Amsterdam ikhv Het Nederlands Theater Festival

OVER NINA SPIJKERS

Nina Spijkers is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. In 2014 studeerde zij succesvol af met de voorstelling Kwartet, eveneens gespeeld door de acteurs Xander van Vledder en Justus van Dillen. “Een Kwartet om niet te missen.” (Theaterkrant.nl) “Nina Spijkers weet alle ballen in de lucht weet te houden.” (NRC) “Het lukt Spijkers om Müllers veel gespeelde Kwartet te veranderen en te verrijken. Geen geringe prestatie, die doet uitkijken naar wat ze nog meer kan.” (Volkskrant). Eerder dit seizoen maakte ze bij Toneelschuur Producties de voorstelling Phaedra’s Love.

In februari 2015 won Nina Spijkers de Top Naeff Prijs, aanmoedigingsprijs voor veelbelovende studenten afstuderend aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De jury van de Top Naeff Stichting prees Spijkers met name vanwege haar tekstbehandeling: ‘De taal van Müller, Büchner, Shakespeare breng jij tot leven in het heden. Je houdt van taal, maar gebruikt de woorden om er een belevenis van te smeden.’

Meer weten over Nina Spijkers? Nina houdt een blog bij met wekelijks nieuwe posts, lees hier

 

CREDITS

Don Carlos is een voorstelling van Toneelschuur Producties
regie: Nina Spijkers
tekst: Friedrich Schiller
vertaling: Tom Kleijn
met: Xander van Vledder, Linde van den Heuvel, Justus van Dillen, Judith Noyons
dramaturgie: Martine Manten
decor: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek
kostuums: Nicky Nina de Jong
lichtontwerp: Coen Schut
geluidsontwerp: Maarten de Rooij
productie: Loesje Riethof, Petra Swagers, Inger Stam
publiciteit: Marieke de Wildt, Ilja Kievit
met dank aan: Nederlandse Reisopera, Orkater
foto: Annaleen Louwes