DE ZENDER
De opstand van een nieuwslezer

IJzersterke cast in zwarte satire over de mediawereld

“Elke dag, vijf dagen per week, vijftien jaar lang heb ik achter dit bureau gezeten als de bondige expert die met gepaste afstandelijkheid die de parade van dagelijkse waanzin presenteert die we het nieuws noemen. Nu wil ik een keer zeggen wat ik echt voel.

De Zender is een zwarte satire over de roerige wereld van de media met als ijzersterkecast o.a. Stefan de Walle, Jaap Spijkers, Hannah Hoekstra, Rick Paul van Mulligen en MIngus Dagelet.

Een bekende nieuwslezer wordt ontslagen wegens dalende kijkcijfers. Als hij vervolgens live op tv zijn zelfmoord aankondigt, schieten de kijkcijfers omhoog. Reden voor de zender om hem een nieuw format aan te bieden: hij mag elke avond zijn waarheid spuien. Het hele volk omarmt zijn leus: “Ik ben kwaad en ik pik het niet langer.” De show wordt een kijkcijferhit, het hele volk omarmt hem.
Maar als zijn waarheid iets te waar wordt, als hij de kijkers en hun kuddegedrag gaat uitfoeteren, daalt zijn populariteit weer net zo snel. De mediabonzen bedenken een nieuwe kijkcijferknaller om hem de mond te snoeren. In een explosieve ontknoping wijkt alle moraal angstaanjagend gemakkelijk voor het belang van de televisiezender.

Joost van Hezik over De Zender

De Zender is na Danton’s Dood, Osama The Hero en Jeanne het slotdeel van mijn vierluik over de revolutie. Nu ligt de focus op onze nieuwsvoorziening, die essentieel is voor onze meningsvorming. Ik zie het nieuws steeds meer een sensationele show worden, die concurreert met andere amusementsprogramma’s. Kijkcijfers en oplages bepalen het budget van nieuwsredacties. Onderzoeksjournalistiek staat onder druk: voor redacties is het te duur en het publiek kiest liever voor snelle, hapklare infotainmentbrokken. Dat proces begon in de jaren zeventig in Amerika, maar nu zitten wij er ook middenin. De komst van het internet heeft de race naar de bodem alleen maar versneld. Over deze mechanismen gaat De Zender. De waarheid die de media ons tonen is de waarheid van de advertentieopbrengsten, van de status quo, van het succes. Politici, spindokters, terroristen, goede doelen en wie al niet meer spelen in op sensatiebelustheid. Kan het nieuws binnen dat krachtenveld aanspraak maken op de echte waarheid, als er al zoiets bestaat? Ik geloof dat niet. Dat maakt mij nieuwsgierig: wat zou er gebeuren als een nieuwslezer daadwerkelijk probeert de waarheid te verkondigen? Zijn de media überhaupt in staat de waarheid te verkondigen? Of enkel een waarheid waarbij ze gebaat zijn?”

CREDITS

De Zender is een theaterbewerking van de film Network (1976)
regie: Joost Van Hezik
met: Stefan de Walle, Hannah Hoekstra, Jaap Spijkers, Rick Paul van Mulligen, Jochum ten Haaf, Laurien van Rijswijk, Mingus Dagelet
dramaturgie: Remco van Rijn
regie-assistentie: Nina de la Parra
decor: Janne Sterke
kostuums:Rebekka Wörmann
licht: Yuri Schreuders
met dank aan: Titus Muizelaar, Pol Eggermont
foto: Annaleen Louwes
coproductie: Toneelschuur Producties & het Nationale Toneel

UIT DE PERS

“De Walle ijzersterk op dreef in furieuze mediasatire” **** NRC Handelsblad

“Honderd minuten plezierig en soms zeer geestig theater.” Het Parool

“Sterk geacteerd. Grimmige satire.” Volkskrant

“Het satirische toneelstuk De Zender lijkt meer dan ooit over nu te gaan.” Telegraaf

“Gewoon fantastisch toneel met een voortreffelijke cast.” Villamedia

Lees ook het achtergrondartikel “Iets van die kijkcijferdruk herkennen we” uit NRC Cultureel Supplement 7 april 2016, waarin (oud)nieuwslezers Paul Witteman, Noraly Beyer, Pepijn Crone en Merel Westerik reflecteren op De Zender

SPEELLIJST

za 2 t/m za 9 apr (behalve zo, ma), première: do 7 apr Toneelschuur Haarlem

di 12 t/m za 16 apr Theater aan het Spui Den Haag

di 19 apr Parkstad Limburg Theaters Heerlen

wo 20 apr Verkadefabriek Den Bosch

do 21 apr Rotterdamse Schouwburg

vr 22 apr Grand Theatre Groningen

do 28 apr Rabotheater Hengelo

vr 29 apr TAQA Theater De Vest

za 30 april Stadsschouwburg Utrecht Blauwe Zaal

vr 6 t/m za 14 mei (behalve zo, ma) Compagnietheater Amsterdam

di 17 mei Theater Speelhuis Helmond

wo 18 mei Stadstheater Arnhem

do 19 mei De Lawei Drachten

vr 20 mei LUX Nijmegen

za 21 mei De Harmonie Leeuwarden

wo 25 mei Theater De Spiegel Zwolle

do 26 t/m za 28 mei Toneelschuur Haarlem